Orkiszowianka

Dodano: 28 cze 2023 Alfreda Walkowska

Szczególnie cenne ze względów zdrowotnych jest spożywanie dania z ciepłego orkiszu jako pierwszego posiłku w ciągu dnia w formie tzw. habermusu (orkiszowianki).

Poranna orkiszowianka (tzw. habermus) daje ciału to, co jest niezbędne do życia: białko, wartościowe węglowodany, szlachetne tłuszcze, wiele witamin, a przede wszystkim bogactwo podstawowych minerałów, które chronią przed – wywołaną stresem – nadkwasotą i stanami zapalnymi.

Składniki: (dla 4 osób)

  • 1 filiżanka łamanych ziaren orkiszu
  • 4 filiżanki wody
  • 2 – 3 jabłka, pokrojone
  • miód wedle uznania (do smaku)
  • 3 szczypty galgantu i bertramu
  • 3 szczypty cynamonu
  • migdały (płatki lub mielone), rodzynki
  • nasiona babki płesznik

Przygotowanie:

Orkisz zalać wodą; ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia; dodać miód i dalej gotować przez 5-10 min; jabłka i rodzynki dodać w ostatnich 4 min; gotową potrawę posypać migdałami i ewentualnie nasionami babki płesznik (1 łyżeczka na osobę); doprawić do smaku. Według uznania można wmieszać jedną do trzech łyżek stołowych ugotowanych na miękko, całych ziaren orkiszu.

Uwaga dla diabetyków: dodanie całych ziaren jest wręcz wskazane. Miód należy zastąpić 1/2 łyżeczki cukru owocowego oraz zwiększyć ilość cynamonu do 1 łyżeczki.

Orkiszowianka (habermus) można sporządzić również z całych ziaren orkiszu, grysiku orkiszowego czy płatków orkiszowych, dopasowując czas gotowania do wybranego produktu (zmieni się wówczas kolejność dodawanych składników).

Fragment z książki „Powrót do harmonii” dr Alfredy Walkowskiej.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin