Puchaty orkiszowy omlet z malinami

Dodano: 26 lip 2023 Alfreda Walkowska

Puchaty orkiszowy omlet z malinami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków orkiszowych drobnych
  • 2 łyżki mleka 
  • masło klarowane
  • garść malin
  • cukier trzcinowy
  • mielone migdały
  • łyżka śmietany

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
W misie ubić białka na sztywno, dodawać po jednym żółtku na przemian z mlekiem. Nadal ubijać. Do powstałej puszystej masy dodać płatki, delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć masę omletową, dodać maliny, przykryć. Na małym ogniu utrzymać 3-4 minuty, po czym zsunąć na pokrywkę i jeśli trzeba – odwrócić omlet i jeszcze 1-2 minuty dopiec.


Po przełożeniu na talerz dodać łyżkę śmietany, posypać migdałami i cukrem trzcinowym.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin