Puchaty orkiszowy omlet z malinami

Dodano: 26 lip 2023 Alfreda Walkowska

Puchaty orkiszowy omlet z malinami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków orkiszowych drobnych
  • 2 łyżki mleka 
  • masło klarowane
  • garść malin
  • cukier trzcinowy
  • mielone migdały
  • łyżka śmietany

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
W misie ubić białka na sztywno, dodawać po jednym żółtku na przemian z mlekiem. Nadal ubijać. Do powstałej puszystej masy dodać płatki, delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć masę omletową, dodać maliny, przykryć. Na małym ogniu utrzymać 3-4 minuty, po czym zsunąć na pokrywkę i jeśli trzeba – odwrócić omlet i jeszcze 1-2 minuty dopiec.


Po przełożeniu na talerz dodać łyżkę śmietany, posypać migdałami i cukrem trzcinowym.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin