Puchaty orkiszowy omlet z malinami

Dodano: 26 lip 2023

Puchaty orkiszowy omlet z malinami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków orkiszowych drobnych
  • 2 łyżki mleka 
  • masło klarowane
  • garść malin
  • cukier trzcinowy
  • mielone migdały
  • łyżka śmietany

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
W misie ubić białka na sztywno, dodawać po jednym żółtku na przemian z mlekiem.
Nadal ubijać. Do powstałej puszystej masy dodać płatki, delikatnie mieszając.
Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć masę omletową, dodać maliny, przykryć. Na małym ogniu utrzymać 3-4 minuty, po czym zsunąć na pokrywkę i jeśli trzeba – odwrócić omlet i jeszcze 1-2 minuty dopiec.
Po przełożeniu na talerz dodać łyżkę śmietany, posypać migdałami i cukrem trzcinowym.