Galaretka z pigwy

Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 700 g pigwy
  • 500 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Pigwę ugotować w małej ilości wody do miękkości, pozostawić przykrytą do studzenia, przetrzeć przez sito, dodać 500 g cukru i mieszając doprowadzać do zagotowania. Gotować 2 minuty (na małym ogniu), potem rozsmarować na 1 cm grubości na blaszce przykrytej dokładnie papierem do pieczenia (lub na półmisku porcelanowym) i pozostawić na kilka dni do wyschnięcia. Wysuszone kroić w romby lub kwadraty. Można obtoczyć w trzcinowym cukrze pudrze lub mielonych migdałach. Przechowywać szczelnie zamknięte. 

Po dodaniu 1 łyżeczki sproszkowanego korzenia galgantu, 1 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonych gożdzików można otrzymać wyrazisty efekt smakowy i spotęgowane działanie p/reumatyczne.


Pigwa

Jego owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały, spożywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu, zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego.

Więcej informacji: „Physica” dzieło św. Hildegardy z Bingen.



Najnowsze wpisy

Tarta dyniowa

Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]

23 paź 2024

Ciasto orkiszowe z pigwą

Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]

23 paź 2024

Pigwa

Owoce pigwy – Cydoniae Fructus 3.4 Pigwa (quotanus)Pigwa jest bardziej zimna niż ciepła. Drzewo to przypomina przebiegłość, która jest czasem pożyteczna, zaś innym razem nic niewarta. Jednak jego drewno i […]

23 paź 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin