Tarta dyniowa
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Galaretka z pigwy
Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Pigwę ugotować w małej ilości wody do miękkości, pozostawić przykrytą do studzenia, przetrzeć przez sito, dodać 500 g cukru i mieszając doprowadzać do zagotowania. Gotować 2 minuty (na małym ogniu), potem rozsmarować na 1 cm grubości na blaszce przykrytej dokładnie papierem do pieczenia (lub na półmisku porcelanowym) i pozostawić na kilka dni do wyschnięcia. Wysuszone kroić w romby lub kwadraty. Można obtoczyć w trzcinowym cukrze pudrze lub mielonych migdałach. Przechowywać szczelnie zamknięte.
Po dodaniu 1 łyżeczki sproszkowanego korzenia galgantu, 1 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonych gożdzików można otrzymać wyrazisty efekt smakowy i spotęgowane działanie p/reumatyczne.
Pigwa
Jego owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały, spożywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu, zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego.
Więcej informacji: „Physica” dzieło św. Hildegardy z Bingen.
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]
23 paź 2024