Galaretka z pigwy

Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 700 g pigwy
  • 500 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Pigwę ugotować w małej ilości wody do miękkości, pozostawić przykrytą do studzenia, przetrzeć przez sito, dodać 500 g cukru i mieszając doprowadzać do zagotowania. Gotować 2 minuty (na małym ogniu), potem rozsmarować na 1 cm grubości na blaszce przykrytej dokładnie papierem do pieczenia (lub na półmisku porcelanowym) i pozostawić na kilka dni do wyschnięcia. Wysuszone kroić w romby lub kwadraty. Można obtoczyć w trzcinowym cukrze pudrze lub mielonych migdałach. Przechowywać szczelnie zamknięte. 

Po dodaniu 1 łyżeczki sproszkowanego korzenia galgantu, 1 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonych gożdzików można otrzymać wyrazisty efekt smakowy i spotęgowane działanie p/reumatyczne.


Pigwa

Jego owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały, spożywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu, zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego.

Więcej informacji: „Physica” dzieło św. Hildegardy z Bingen.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin