Placuszki orkiszowe z jabłkiem

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 1/2 szklanki napoju orkiszowego z migdałami
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 1/2 łyżeczki proszku z korzenia bertramu
  • 1 starte jabłko
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
W misce wymieszać dobrze wszystkie składniki.
Na niewielkim ogniu smażyć małe placuszki.

Placuszki podzielone na mniejsze kawałki świetnie nadają się dla dzieci, które chcą już jeść swoimi rączkami.

Idealnie sprawdzą się jako podwieczorek lub przekąska w ciągu dnia.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin