Napój z liści brzoskwini

Dodano: 28 cze 2023 Alfreda Walkowska

Napój z liści brzoskwini (H)

Decoctum folium persicae compositum (H)

„3.5 Brzoskwinia (persicus)
Drzewo brzoskwiniowe jest bardziej ciepłe niż zimne, zawiera trochę [wilgoci] i przypomina zazdrość, zaś jego sok bardziej na daje się na składnik lekarstw niż jego owoc. 

(…)

Człowiek, którego oddech ma nieprzyjemny zapach, powinien wziąć liście drzewa brzoskwiniowego, zanim dojrzeją jego owoce, po czym utłuc je na proszek. Później niech weźmie garść lukrecji, trochę pieprzu i obfitą ilość miodu, wszystko ugotuje w czystym winie i w ten sposób przyrządzi oczyszczony napój. Niech pije go po jedzeniu i na noc, a jego oddech odzyska przyjemny zapach, zaś on usunie zgniliznę z głowy i piersi. Bowiem ciepło liści tego drzewa, ciepło lukrecji, pieprzu i miodu, zmieszane z ciepłem wina, posiadają mniej więcej działanie przypraw i nie mogą znieść żadnego smrodu, lecz zmniejszają nawet zgniliznę zepsutych soków w głowie i piersiach. 

Pasożyty
Komu rosną maleńkie robaczki w żołądku i w brzuchu, ten niech rozdrobni korzeń i liście bukwicy zwyczajnej, doda dwa razy tyle proszku z liści brzoskwini, zerwanych wtedy, gdy drzewo już kwitnie, po czym ugotuje wszystko w nowym garnku w dobrym i czystym winie. To odcedzone wino powinien często pić na czczo i na noc, a znajdujące się w nim robaki umrą, bowiem robaki w ludzkim żołądku, które powstają pod wpływem zimnych soków, są zabijane przez siły i ciepło bukwicy oraz siły brzoskwiniowych liści zmieszanych z ciepłem wina”.

Św. Hildegarda z Bingen

„Eliksir z liści brzoskwini ma znakomity smak i doskonale eliminuje nawet uporczywy zapach z ust. Kurację rzadko trzeba powtarzać. Czas leczenia: 4 dni do 2 miesięcy. Przy wrażliwym żołądku ilość likieru można ograniczyć: od łyżki do 1 łyżeczki. Nie należy go od razu przełykać, lecz rozmieszawszy ze śliną ogrzać w ustach. Napój sklarowany oznacza, że wywar należy przecedzić (przez chustę lub filtr).

Środek ten usuwa ropne ogniska zapalne… stosowany gdy występuje np. intensywny, nieprzyjemny zapach z ust, ropnie, ropne zapalenie oskrzeli (bronchitis), rozstrzeń oskrzeli (bronchiectasis), ropień płuc, ropne zapalenia zatok przynosowych, ropne zapalenie ucha środkowego”.

dr G. Hertzka

Przygotowanie:

  • 3 kopiaste łyżki świeżych (wiosennych) liści brzoskwini,
  • 3 kopiaste łyżki korzeni lukrecji,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • 150 g miodu,

zagotować w 1 litrze wina, przecedzić.

M.D.S. dwa razy dziennie kieliszek po obiedzie i wieczorem.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin