Napój z liści brzoskwini

Dodano: 28 cze 2023 Alfreda Walkowska

Napój z liści brzoskwini (H)

Decoctum folium persicae compositum (H)

„3.5 Brzoskwinia (persicus)
Drzewo brzoskwiniowe jest bardziej ciepłe niż zimne, zawiera trochę [wilgoci] i przypomina zazdrość, zaś jego sok bardziej na daje się na składnik lekarstw niż jego owoc. 

(…)

Człowiek, którego oddech ma nieprzyjemny zapach, powinien wziąć liście drzewa brzoskwiniowego, zanim dojrzeją jego owoce, po czym utłuc je na proszek. Później niech weźmie garść lukrecji, trochę pieprzu i obfitą ilość miodu, wszystko ugotuje w czystym winie i w ten sposób przyrządzi oczyszczony napój. Niech pije go po jedzeniu i na noc, a jego oddech odzyska przyjemny zapach, zaś on usunie zgniliznę z głowy i piersi. Bowiem ciepło liści tego drzewa, ciepło lukrecji, pieprzu i miodu, zmieszane z ciepłem wina, posiadają mniej więcej działanie przypraw i nie mogą znieść żadnego smrodu, lecz zmniejszają nawet zgniliznę zepsutych soków w głowie i piersiach. 

Pasożyty
Komu rosną maleńkie robaczki w żołądku i w brzuchu, ten niech rozdrobni korzeń i liście bukwicy zwyczajnej, doda dwa razy tyle proszku z liści brzoskwini, zerwanych wtedy, gdy drzewo już kwitnie, po czym ugotuje wszystko w nowym garnku w dobrym i czystym winie. To odcedzone wino powinien często pić na czczo i na noc, a znajdujące się w nim robaki umrą, bowiem robaki w ludzkim żołądku, które powstają pod wpływem zimnych soków, są zabijane przez siły i ciepło bukwicy oraz siły brzoskwiniowych liści zmieszanych z ciepłem wina”.

Św. Hildegarda z Bingen

„Eliksir z liści brzoskwini ma znakomity smak i doskonale eliminuje nawet uporczywy zapach z ust. Kurację rzadko trzeba powtarzać. Czas leczenia: 4 dni do 2 miesięcy. Przy wrażliwym żołądku ilość likieru można ograniczyć: od łyżki do 1 łyżeczki. Nie należy go od razu przełykać, lecz rozmieszawszy ze śliną ogrzać w ustach. Napój sklarowany oznacza, że wywar należy przecedzić (przez chustę lub filtr).

Środek ten usuwa ropne ogniska zapalne… stosowany gdy występuje np. intensywny, nieprzyjemny zapach z ust, ropnie, ropne zapalenie oskrzeli (bronchitis), rozstrzeń oskrzeli (bronchiectasis), ropień płuc, ropne zapalenia zatok przynosowych, ropne zapalenie ucha środkowego”.

dr G. Hertzka

Przygotowanie:

  • 3 kopiaste łyżki świeżych (wiosennych) liści brzoskwini,
  • 3 kopiaste łyżki korzeni lukrecji,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • 150 g miodu,

zagotować w 1 litrze wina, przecedzić.

M.D.S. dwa razy dziennie kieliszek po obiedzie i wieczorem.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin