Tiramisu orkiszowe
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Pasta jabłkowo-cebulowa
Dodano: 25 sie 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Masło podgrzać na patelni lub w rondelku.
Jabłka i cebule zmiksować lub drobno pokroić. Dodać do rozgrzanego masła. Zmniejszyć ogień. Wymieszać i przykryć.
Po ok. 1 minucie dodać migdałowe płatki. Ponownie wymieszać i przykryć. Dusić na małym ogniu 5-7 minut.
Rozgnieść czosnek i dodać przyprawy. Wkropić sok z cytryny. Wymieszać. PRzyprawić bertramem, galgantem, „Przyprawą do potraw – mieszanką” i ponownie wymieszać.
Do potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek (w zależności od uznania). Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]
25 cze 2025