Pasta jabłkowo-cebulowa

Dodano: 25 sie 2021

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 duże jabłka
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 szczypta bertramu w proszku
  • 1 szczypta galgantu w proszku
  • 1 szczypta „Przyprawy do potraw – mieszanki”
  • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek

Przygotowanie:

Masło podgrzać na patelni lub w rondelku.

Jabłka i cebule zmiksować lub drobno pokroić. Dodać do rozgrzanego masła. Zmniejszyć ogień. Wymieszać i przykryć.

Po ok. 1 minucie dodać migdałowe płatki. Ponownie wymieszać i przykryć. Dusić na małym ogniu 5-7 minut.

Rozgnieść czosnek i dodać przyprawy. Wkropić sok z cytryny. Wymieszać. PRzyprawić bertramem, galgantem, „Przyprawą do potraw – mieszanką” i ponownie wymieszać.

Do potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek (w zależności od uznania). Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.