Pasta jabłkowo-cebulowa
Dodano: 25 sie 2021
Składniki:
- 100 g masła
- 2 duże jabłka
- 2 małe cebule
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 szczypta bertramu w proszku
- 1 szczypta galgantu w proszku
- 1 szczypta „Przyprawy do potraw – mieszanki”
- natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
Przygotowanie:
Masło podgrzać na patelni lub w rondelku.
Jabłka i cebule zmiksować lub drobno pokroić. Dodać do rozgrzanego masła. Zmniejszyć ogień. Wymieszać i przykryć.
Po ok. 1 minucie dodać migdałowe płatki. Ponownie wymieszać i przykryć. Dusić na małym ogniu 5-7 minut.
Rozgnieść czosnek i dodać przyprawy. Wkropić sok z cytryny. Wymieszać. PRzyprawić bertramem, galgantem, „Przyprawą do potraw – mieszanką” i ponownie wymieszać.
Do potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek (w zależności od uznania). Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.