Pasta jabłkowo-cebulowa

Dodano: 25 sie 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 duże jabłka
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 szczypta bertramu w proszku
  • 1 szczypta galgantu w proszku
  • 1 szczypta „Przyprawy do potraw – mieszanki”
  • natka pietruszki, koperek lub szczypiorek

Przygotowanie:

Masło podgrzać na patelni lub w rondelku.

Jabłka i cebule zmiksować lub drobno pokroić. Dodać do rozgrzanego masła. Zmniejszyć ogień. Wymieszać i przykryć.

Po ok. 1 minucie dodać migdałowe płatki. Ponownie wymieszać i przykryć. Dusić na małym ogniu 5-7 minut.

Rozgnieść czosnek i dodać przyprawy. Wkropić sok z cytryny. Wymieszać. PRzyprawić bertramem, galgantem, „Przyprawą do potraw – mieszanką” i ponownie wymieszać.

Do potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek (w zależności od uznania). Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin