Barszcz czerwony
Dodano: 02 gru 2020
Barszcz czerwony
Składniki – zakwas:
- 2–3 buraki
- 1 kromka chleba orkiszowego
- 1 ząbek czosnku
- ok. 400 ml wody przegotowanej
Składniki – barszcz czerwony:
- 3 ząbki czosnku
- kiszone buraki
- 1 cebula (przekrojona i podpieczona jak do rosołu)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
- „Przyprawa do potraw – mieszanka”
- 2–3 liście laurowe
- ⅓ łyżeczki galgantu
- ⅓ łyżeczki bertramu
- sól
- pieprz
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren ziela angielskiego
- ok. 3 l wody
Przygotowanie:
Buraki umyć i obrać.
Pokroić w plastry i przełożyć do dużego słoja, zalewając przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej.
Dodać pokrojony czosnek, położyć na wierzchu kromkę orkiszowego chleba.
Słoik odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na minimum 4–5 dni.
Do garnka z wodą wrzucić wszystkie składniki (najpierw warzywa, potem przyprawy) i gotować na wolnym ogniu ok. 15–20 minut.
Następnie dodać kiszone buraki bez zalewy i gotować jeszcze 15–20 minut.
Dodać zalewę z buraków, doprawić do smaku.