Barszcz czerwony

Dodano: 02 gru 2020

Barszcz czerwony

Składniki – zakwas:

  • 2–3 buraki
  • 1 kromka chleba orkiszowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 400 ml wody przegotowanej

Składniki – barszcz czerwony:

  • 3 ząbki czosnku
  • kiszone buraki
  • 1 cebula (przekrojona i podpieczona jak do rosołu)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • 2–3 liście laurowe
  • ⅓ łyżeczki galgantu
  • ⅓ łyżeczki bertramu
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ok. 3 l wody

Przygotowanie:

Buraki umyć i obrać.

Pokroić w plastry i przełożyć do dużego słoja, zalewając przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej.

Dodać pokrojony czosnek, położyć na wierzchu kromkę orkiszowego chleba.

Słoik odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na minimum 4–5 dni.

Do garnka z wodą wrzucić wszystkie składniki (najpierw warzywa, potem przyprawy) i gotować na wolnym ogniu ok. 15–20 minut.

Następnie dodać kiszone buraki bez zalewy i gotować jeszcze 15–20 minut.

Dodać zalewę z buraków, doprawić do smaku.