Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Barszcz czerwony
Dodano: 02 gru 2020 Alfreda Walkowska
Barszcz czerwony
Składniki – zakwas:
Składniki – barszcz czerwony:
Przygotowanie:
Buraki umyć i obrać.
Pokroić w plastry i przełożyć do dużego słoja, zalewając przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej.
Dodać pokrojony czosnek, położyć na wierzchu kromkę orkiszowego chleba.
Słoik odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na minimum 4–5 dni.
Do garnka z wodą wrzucić wszystkie składniki (najpierw warzywa, potem przyprawy) i gotować na wolnym ogniu ok. 15–20 minut.
Następnie dodać kiszone buraki bez zalewy i gotować jeszcze 15–20 minut.
Dodać zalewę z buraków, doprawić do smaku.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025