Żurek wielkanocny
Dodano: 27 mar 2024
Przygotować zakwas orkiszowy:
- 6 łyżek grysiku orkiszowego lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału (mogą być płatki orkiszowe drobne)
- 750 ml wody letniej (przegotowanej)
Grysik, płatki lub mąkę zalać wodą, przykryć ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu.
Po ok. 48 godzinach zakwas powinien być gotowy.
Żurek:
- 3 l wody
- cebula, mała marchewka, mały kawałek selera
- mały kawałek pietruszki, 3 ząbki czosnku, 3-5 liści laurowych
- po 1/2 łyżeczki hyzopu w proszku, galgantu i bertramu
- majeranek lub macierzanka – kilka szczypt
- mieszanka z kozieradką
- hildegardowa przyprawa do potraw z galgantem lub „Przyprawa do potraw – mieszanka”
- sól, pieprz
Warzywa na zupę obrać.
Zagotować w wodzie razem z liśćmi laurowymi, hyzopem.
Z koszycka wielkanocnego wyjąć wędliny-szynkę, kiełbaski, kabanosy – po podsmażeniu na maśle dodać do garnka aby pogotowało się z warzywami ok. 20 min.
Przygotowany wcześniej zakwas orkiszowy dokładnie wymieszać w słoiku i dodać do gotującego się wywaru. Mieszając, krótko gotować. Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać w głębokim talerzu lub miseczce z jajkami z wielkanocnego koszyczka pokrojonymi w plastry lub ćwiartki jajkiem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.