Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Żurek wielkanocny
Dodano: 27 mar 2024 Alfreda Walkowska
Przygotować zakwas orkiszowy:
Grysik, płatki lub mąkę zalać wodą, przykryć ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu.
Po ok. 48 godzinach zakwas powinien być gotowy.
Żurek:
Warzywa na zupę obrać.
Zagotować w wodzie razem z liśćmi laurowymi, hyzopem.
Z koszycka wielkanocnego wyjąć wędliny-szynkę, kiełbaski, kabanosy – po podsmażeniu na maśle dodać do garnka aby pogotowało się z warzywami ok. 20 min.
Przygotowany wcześniej zakwas orkiszowy dokładnie wymieszać w słoiku i dodać do gotującego się wywaru. Mieszając, krótko gotować. Doprawić do smaku przyprawami.
Podawać w głębokim talerzu lub miseczce z jajkami z wielkanocnego koszyczka pokrojonymi w plastry lub ćwiartki jajkiem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025