Żurek wielkanocny

Dodano: 27 mar 2024

Przygotować zakwas orkiszowy:

  • 6 łyżek grysiku orkiszowego lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału (mogą być płatki orkiszowe drobne)
  • 750 ml wody letniej (przegotowanej)

Grysik, płatki lub mąkę zalać wodą, przykryć ściereczką. 
Pozostawić w ciepłym miejscu.
Po ok. 48 godzinach zakwas powinien być gotowy.

Żurek:

  • 3 l wody
  • cebula, mała marchewka, mały kawałek selera
  • mały kawałek pietruszki, 3 ząbki czosnku, 3-5 liści laurowych
  • po 1/2 łyżeczki hyzopu w proszku, galgantu i bertramu
  • majeranek lub macierzanka – kilka szczypt
  • mieszanka z kozieradką
  • hildegardowa przyprawa do potraw z galgantem lub „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • sól, pieprz

Warzywa na zupę obrać.

Zagotować w wodzie razem z liśćmi laurowymi, hyzopem. 

Z koszycka wielkanocnego wyjąć wędliny-szynkę, kiełbaski, kabanosy – po podsmażeniu na maśle dodać do garnka aby pogotowało się z warzywami ok. 20 min. 

Przygotowany wcześniej zakwas orkiszowy dokładnie wymieszać w słoiku i dodać do gotującego się wywaru. Mieszając, krótko gotować. Doprawić do smaku przyprawami.

Podawać w głębokim talerzu lub miseczce z jajkami z wielkanocnego koszyczka pokrojonymi w plastry lub ćwiartki jajkiem.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.