Pożywna zupa orkiszowa z indykiem

Dodano: 29 lis 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 200 g mięsa indyczego mielonego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty z pomidorów
  • garść siekanego orkiszu lub 3 łyżki orkiszowego kuskus
  • 3-4 liści laurowych
  • Przyprawy: hyzop zmielony, „Mieszanka z kozieradką”, „Przyprawa do potraw-mieszanka”, sól, pieprz
  • masło klarowane, śmietana kwaśna
  • szczypiorek

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, poddusić mięso indycze, dodać rozdrobniony czosnek, pokrojoną cebulę, pomidorową passatę, liście laurowe i przyprawy. Przykryć, gotować 1/2 godz.

Dodać 2 litry wody, wcześniej ugotowany siekany orkisz lub 3 łyżki kuskusu. Pogotować jeszcze 15 minut. Doprawić.

Podawać z łyżką śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.

 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin