Pożywna zupa orkiszowa z indykiem

Dodano: 29 lis 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 200 g mięsa indyczego mielonego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty z pomidorów
  • garść siekanego orkiszu lub 3 łyżki orkiszowego kuskus
  • 3-4 liści laurowych
  • Przyprawy: hyzop zmielony, „Mieszanka z kozieradką”, „Przyprawa do potraw-mieszanka”, sól, pieprz
  • masło klarowane, śmietana kwaśna
  • szczypiorek

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, poddusić mięso indycze, dodać rozdrobniony czosnek, pokrojoną cebulę, pomidorową passatę, liście laurowe i przyprawy. Przykryć, gotować 1/2 godz.

Dodać 2 litry wody, wcześniej ugotowany siekany orkisz lub 3 łyżki kuskusu. Pogotować jeszcze 15 minut. Doprawić.

Podawać z łyżką śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.

 



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin