Pożywna zupa orkiszowa z indykiem
Dodano: 29 lis 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
- 200 g mięsa indyczego mielonego
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty z pomidorów
- garść siekanego orkiszu lub 3 łyżki orkiszowego kuskus
- 3-4 liści laurowych
- Przyprawy: hyzop zmielony, „Mieszanka z kozieradką”, „Przyprawa do potraw-mieszanka”, sól, pieprz
- masło klarowane, śmietana kwaśna
- szczypiorek
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, poddusić mięso indycze, dodać rozdrobniony czosnek, pokrojoną cebulę, pomidorową passatę, liście laurowe i przyprawy. Przykryć, gotować 1/2 godz.
Dodać 2 litry wody, wcześniej ugotowany siekany orkisz lub 3 łyżki kuskusu. Pogotować jeszcze 15 minut. Doprawić.
Podawać z łyżką śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.