Pożywna zupa orkiszowa z indykiem

Dodano: 29 lis 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 200 g mięsa indyczego mielonego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty z pomidorów
  • garść siekanego orkiszu lub 3 łyżki orkiszowego kuskus
  • 3-4 liści laurowych
  • Przyprawy: hyzop zmielony, „Mieszanka z kozieradką”, „Przyprawa do potraw-mieszanka”, sól, pieprz
  • masło klarowane, śmietana kwaśna
  • szczypiorek

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, poddusić mięso indycze, dodać rozdrobniony czosnek, pokrojoną cebulę, pomidorową passatę, liście laurowe i przyprawy. Przykryć, gotować 1/2 godz.

Dodać 2 litry wody, wcześniej ugotowany siekany orkisz lub 3 łyżki kuskusu. Pogotować jeszcze 15 minut. Doprawić.

Podawać z łyżką śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.

 



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin