Chmurki orkiszowe
Dodano: 27 wrz 2023
Składniki/Przygotowanie:
- 3 żółtka
- 50 ml mleka (bez laktozy)
Wymieszać. Utrzeć.
Do ubitej konsystencji dodać
- 50 g mąki orkiszowej typ 650
W innym naczyniu:
- 3 białka ubić; dodawać powoli podczas ubijania cukier trzcinowy w ilości 25 g
Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy.
Do pierwszej konsystencji dodać – delikatnie – jedną czubatą łyżkę ubitego białka z cukrem. Wymieszać – nie robotem! Bardzo delikatnie, aby konsystencja nie straciła puszystości.
Powoli dodać pozostałe ubite białko. Wymieszać.
W rondlu/głębokiej patelni – z przykrywką – rozgrzać małą ilość oleju/ masła klarowanego.
Do rozgrzanego naczynia wykładać łyżką puchate „chmurki”.
Dodać kilka kropel wody do rondla, przykryć pokrywką, podtrzymując mały ogień przez 3-4 minuty. Odwrócić łopatką „chmurki” – ponownie dodać kilka kropel wody i przykryć pokrywką na 3-4 minuty.
Pyszne, orkiszowe, puchate „chmurki orkiszowe”.