Chmurki orkiszowe

Dodano: 27 wrz 2023 Alfreda Walkowska

Składniki/Przygotowanie:

  • 3 żółtka 
  • 50 ml mleka (bez laktozy) 

Wymieszać. Utrzeć. 
Do ubitej konsystencji dodać

  • 50 g mąki orkiszowej typ 650

W innym naczyniu:

  • 3 białka ubić; dodawać powoli podczas ubijania cukier trzcinowy w ilości 25 g
    Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy. 

Do pierwszej konsystencji dodać – delikatnie – jedną czubatą łyżkę ubitego białka z cukrem. Wymieszać – nie robotem! Bardzo delikatnie, aby konsystencja nie straciła puszystości.
Powoli dodać pozostałe ubite białko. Wymieszać.

W rondlu/głębokiej patelni  – z przykrywką – rozgrzać małą ilość oleju/ masła klarowanego. 
Do rozgrzanego naczynia wykładać łyżką puchate „chmurki”.

Dodać kilka kropel wody do rondla, przykryć pokrywką, podtrzymując mały ogień przez 3-4 minuty. Odwrócić łopatką „chmurki” – ponownie dodać kilka kropel wody i  przykryć pokrywką na 3-4 minuty. 

Pyszne, orkiszowe, puchate „chmurki orkiszowe”.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin