Chmurki orkiszowe

Dodano: 27 wrz 2023

Składniki/Przygotowanie:

  • 3 żółtka 
  • 50 ml mleka (bez laktozy) 

Wymieszać. Utrzeć. 
Do ubitej konsystencji dodać

  • 50 g mąki orkiszowej typ 650

W innym naczyniu:

  • 3 białka ubić; dodawać powoli podczas ubijania cukier trzcinowy w ilości 25 g
    Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy. 

Do pierwszej konsystencji dodać – delikatnie – jedną czubatą łyżkę ubitego białka z cukrem. Wymieszać – nie robotem! Bardzo delikatnie, aby konsystencja nie straciła puszystości.
Powoli dodać pozostałe ubite białko. Wymieszać.

W rondlu/głębokiej patelni  – z przykrywką – rozgrzać małą ilość oleju/ masła klarowanego. 
Do rozgrzanego naczynia wykładać łyżką puchate „chmurki”.

Dodać kilka kropel wody do rondla, przykryć pokrywką, podtrzymując mały ogień przez 3-4 minuty. Odwrócić łopatką „chmurki” – ponownie dodać kilka kropel wody i  przykryć pokrywką na 3-4 minuty. 

Pyszne, orkiszowe, puchate „chmurki orkiszowe”.