Chmurki orkiszowe

Dodano: 27 wrz 2023 Alfreda Walkowska

Składniki/Przygotowanie:

  • 3 żółtka 
  • 50 ml mleka (bez laktozy) 

Wymieszać. Utrzeć. 
Do ubitej konsystencji dodać

  • 50 g mąki orkiszowej typ 650

W innym naczyniu:

  • 3 białka ubić; dodawać powoli podczas ubijania cukier trzcinowy w ilości 25 g
    Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy. 

Do pierwszej konsystencji dodać – delikatnie – jedną czubatą łyżkę ubitego białka z cukrem. Wymieszać – nie robotem! Bardzo delikatnie, aby konsystencja nie straciła puszystości.
Powoli dodać pozostałe ubite białko. Wymieszać.

W rondlu/głębokiej patelni  – z przykrywką – rozgrzać małą ilość oleju/ masła klarowanego. 
Do rozgrzanego naczynia wykładać łyżką puchate „chmurki”.

Dodać kilka kropel wody do rondla, przykryć pokrywką, podtrzymując mały ogień przez 3-4 minuty. Odwrócić łopatką „chmurki” – ponownie dodać kilka kropel wody i  przykryć pokrywką na 3-4 minuty. 

Pyszne, orkiszowe, puchate „chmurki orkiszowe”.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin