Orkiszowe zawijaski w buraczkowych liściach
Dodano: 26 maj 2021
Składniki:
- 4 łyżki kuskusu orkiszowego
- 3/4 szklanki wody (wrzącej)
- 1 łyżeczka Hildegardowej przyprawy z galgantem
- 1 pęczek botwiny – 20 większych lisci
- 200-300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki bertramu
- 1/2 łyżeczki galgantu
- 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
- Przyprawa do potraw – Mieszanka – do smaku
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki orkiszowej typ 650
- 1 łyżka białego wina
- 1-2 łyżki posiekanego zielonego koperku
- 1-2 szczypty soli
- 1-2 szczypty Mieszanki z kozieradką
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Do kuskusu orkiszowego dodać 1 łyżeczkę Hildegardowej przyprawy z galgantem.
Zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek.
Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli. Wszystko podsmażyć.
Przyprawić do smaku. Całość delikatnie zmielić.
Dodać kuskus. Wymieszać.
Listki umyć, sparzyć. Końcówki odciąć. Na środku listka układać farsz – 1 łyżka (w zależności od wielkości liścia), zawinąć w rulonik.
Gotowe zawijaski ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Do wody dodać mąkę orkiszową, jajko, wino i pokrojony koperek. Wymieszać.
Doprawić solą i Mieszanką z kozieradką.
Polać zawijaski.
Piec ok. 10 minut w temp. 200°C.