Orkiszowe zawijaski w buraczkowych liściach

Dodano: 26 maj 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 łyżki kuskusu orkiszowego
  • 3/4 szklanki wody (wrzącej)
  • 1 łyżeczka Hildegardowej przyprawy z galgantem
  • 1 pęczek botwiny – 20 większych lisci 
  • 200-300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • Przyprawa do potraw – Mieszanka – do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki orkiszowej typ 650
  • 1 łyżka białego wina
  • 1-2 łyżki posiekanego zielonego koperku
  • 1-2 szczypty soli
  • 1-2 szczypty Mieszanki z kozieradką 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Do kuskusu orkiszowego dodać 1 łyżeczkę Hildegardowej przyprawy z galgantem.
Zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek.
Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli. Wszystko podsmażyć. 
Przyprawić do smaku. Całość delikatnie zmielić.
Dodać kuskus. Wymieszać.

Listki umyć, sparzyć. Końcówki odciąć. Na środku listka układać farsz – 1 łyżka (w zależności od wielkości liścia), zawinąć w rulonik.
Gotowe zawijaski ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Do wody dodać mąkę orkiszową, jajko, wino i pokrojony koperek. Wymieszać. 
Doprawić solą i Mieszanką z kozieradką.
Polać zawijaski. 
Piec ok. 10 minut w temp. 200°C.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin