Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Orkiszowe zawijaski w buraczkowych liściach
Dodano: 26 maj 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Do kuskusu orkiszowego dodać 1 łyżeczkę Hildegardowej przyprawy z galgantem.
Zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek.
Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli. Wszystko podsmażyć.
Przyprawić do smaku. Całość delikatnie zmielić.
Dodać kuskus. Wymieszać.
Listki umyć, sparzyć. Końcówki odciąć. Na środku listka układać farsz – 1 łyżka (w zależności od wielkości liścia), zawinąć w rulonik.
Gotowe zawijaski ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Do wody dodać mąkę orkiszową, jajko, wino i pokrojony koperek. Wymieszać.
Doprawić solą i Mieszanką z kozieradką.
Polać zawijaski.
Piec ok. 10 minut w temp. 200°C.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025