Orkiszowe zawijaski w buraczkowych liściach

Dodano: 26 Maj 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 łyżki kuskusu orkiszowego
  • 3/4 szklanki wody (wrzącej)
  • 1 łyżeczka Hildegardowej przyprawy z galgantem
  • 1 pęczek botwiny – 20 większych lisci 
  • 200-300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • Przyprawa do potraw – Mieszanka – do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki orkiszowej typ 650
  • 1 łyżka białego wina
  • 1-2 łyżki posiekanego zielonego koperku
  • 1-2 szczypty soli
  • 1-2 szczypty Mieszanki z kozieradką 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Do kuskusu orkiszowego dodać 1 łyżeczkę Hildegardowej przyprawy z galgantem.
Zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek.
Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli. Wszystko podsmażyć. 
Przyprawić do smaku. Całość delikatnie zmielić.
Dodać kuskus. Wymieszać.

Listki umyć, sparzyć. Końcówki odciąć. Na środku listka układać farsz – 1 łyżka (w zależności od wielkości liścia), zawinąć w rulonik.
Gotowe zawijaski ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Do wody dodać mąkę orkiszową, jajko, wino i pokrojony koperek. Wymieszać. 
Doprawić solą i Mieszanką z kozieradką.
Polać zawijaski. 
Piec ok. 10 minut w temp. 200°C.