Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Orkiszowe zawijaski w buraczkowych liściach
Dodano: 26 maj 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Do kuskusu orkiszowego dodać 1 łyżeczkę Hildegardowej przyprawy z galgantem.
Zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek.
Pieczarki umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli. Wszystko podsmażyć.
Przyprawić do smaku. Całość delikatnie zmielić.
Dodać kuskus. Wymieszać.
Listki umyć, sparzyć. Końcówki odciąć. Na środku listka układać farsz – 1 łyżka (w zależności od wielkości liścia), zawinąć w rulonik.
Gotowe zawijaski ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Do wody dodać mąkę orkiszową, jajko, wino i pokrojony koperek. Wymieszać.
Doprawić solą i Mieszanką z kozieradką.
Polać zawijaski.
Piec ok. 10 minut w temp. 200°C.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024