Kuleczki na dobre samopoczucie

Dodano: 25 sty 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 2 łyżki płatków orkiszowych drobnych 
  • 2 łyżki płatków orkiszowych grubych 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta bertramu
  • 1 szczypta galgantu 
  • wiórki kokosowe
  • kakao

Przygotowanie:
Daktyle, migdały i orzechy dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę kasztanową, miód, bertram i galgant.

Na patelni rozgrzać masło, delikatnie podsmażyć płatki drobne i grube. Dodać do pozostałych składników. Dokładnie zmiksować. Z gotowej masy utworzyć małe kuleczki o średnicy 2-3 cm. Opcjonalnie gotowe kuleczki możemy obtoczyć w wiórkach lub w kakao.



Najnowsze wpisy

Tarta dyniowa

Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]

23 paź 2024

Ciasto orkiszowe z pigwą

Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]

23 paź 2024

Pigwa

Owoce pigwy – Cydoniae Fructus 3.4 Pigwa (quotanus)Pigwa jest bardziej zimna niż ciepła. Drzewo to przypomina przebiegłość, która jest czasem pożyteczna, zaś innym razem nic niewarta. Jednak jego drewno i […]

23 paź 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin