Kuleczki na dobre samopoczucie

Dodano: 25 sty 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 2 łyżki płatków orkiszowych drobnych 
  • 2 łyżki płatków orkiszowych grubych 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta bertramu
  • 1 szczypta galgantu 
  • wiórki kokosowe
  • kakao

Przygotowanie:
Daktyle, migdały i orzechy dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę kasztanową, miód, bertram i galgant.

Na patelni rozgrzać masło, delikatnie podsmażyć płatki drobne i grube. Dodać do pozostałych składników. Dokładnie zmiksować. Z gotowej masy utworzyć małe kuleczki o średnicy 2-3 cm. Opcjonalnie gotowe kuleczki możemy obtoczyć w wiórkach lub w kakao.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin