Placuszki kasztanowo-migdałowe na zimowe wzmocnienie

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 ml napoju orkiszowego lub migdałowego
  • 260 g mąki z kasztanów jadalnych
  • szczypta proszku z korzenia bertramu
  • szczypta proszku z korzenia galgantu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki „Mieszanki z pelargonią” (dodawać opcjonalnie, np. gdy pojawia się zimowe przeziębienie)
  • duża garść płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć ok. 3 minut na każdej stronie (średnica ok. 7-8 cm). Podawać według własnego uznania, np. z dżemem z pigwy, z kremem z kasztanów jadalnych, z migdałami, malinami itd.

Z powyższych składników wychodzi ok. 40 sztuk placuszków.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin