Placuszki kasztanowo-migdałowe na zimowe wzmocnienie

Dodano: 27 gru 2023

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 ml napoju orkiszowego lub migdałowego
  • 260 g mąki z kasztanów jadalnych
  • szczypta proszku z korzenia bertramu
  • szczypta proszku z korzenia galgantu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki „Mieszanki z pelargonią” (dodawać opcjonalnie, np. gdy pojawia się zimowe przeziębienie)
  • duża garść płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć ok. 3 minut na każdej stronie (średnica ok. 7-8 cm). Podawać według własnego uznania, np. z dżemem z pigwy, z kremem z kasztanów jadalnych, z migdałami, malinami itd.

Z powyższych składników wychodzi ok. 40 sztuk placuszków.