Placuszki kasztanowo-migdałowe na zimowe wzmocnienie

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 ml napoju orkiszowego lub migdałowego
  • 260 g mąki z kasztanów jadalnych
  • szczypta proszku z korzenia bertramu
  • szczypta proszku z korzenia galgantu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki „Mieszanki z pelargonią” (dodawać opcjonalnie, np. gdy pojawia się zimowe przeziębienie)
  • duża garść płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć ok. 3 minut na każdej stronie (średnica ok. 7-8 cm). Podawać według własnego uznania, np. z dżemem z pigwy, z kremem z kasztanów jadalnych, z migdałami, malinami itd.

Z powyższych składników wychodzi ok. 40 sztuk placuszków.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin