Placuszki kasztanowo-migdałowe na zimowe wzmocnienie

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 ml napoju orkiszowego lub migdałowego
  • 260 g mąki z kasztanów jadalnych
  • szczypta proszku z korzenia bertramu
  • szczypta proszku z korzenia galgantu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki „Mieszanki z pelargonią” (dodawać opcjonalnie, np. gdy pojawia się zimowe przeziębienie)
  • duża garść płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć ok. 3 minut na każdej stronie (średnica ok. 7-8 cm). Podawać według własnego uznania, np. z dżemem z pigwy, z kremem z kasztanów jadalnych, z migdałami, malinami itd.

Z powyższych składników wychodzi ok. 40 sztuk placuszków.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin