Pierniczki orkiszowe

Dodano: 02 gru 2020 Alfreda Walkowska

Pierniczki orkiszowe

Składniki:

  • 180 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 130 g miodu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią Bourbon
  • 650 g mąki orkiszowej typ 650
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bertramu
  • 1 łyżeczka galgantu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Masło, cukier i miód dokładnie wymieszać (ok. 2,5 minuty na wysokich obrotach w robocie kuchennym).

Mieszając, dodać jajko i cukier waniliowy. Mieszać do momentu, aż powstanie jednolita masa.

W osobnej misce wymieszać mąkę orkiszową typ 650 z wszystkimi przyprawami.

Do gotowej masy dodawać gotowe sypkie składniki – cały czas mieszając masę na wolnych obrotach.

Powstałe ciasto podzielić na pół. Obie połówki owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 3 godziny.

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Na papier do pieczenia wyłożyć ciasto wyciągnięte z lodówki. Nakryć kolejnym papierem. Rozwałkować przez papier (ciasto będzie lepkie). Wałkując, co jakiś czas odklejać papier, by uniknąć powstania grudek. Przewracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Ciasto wałkujemy do momentu, aż będzie miało ok. 0,5-0,7 cm grubości.

Odklejamy papier do pieczenia z góry i kładziemy go na blachę do pieczenia.

Foremkami wykrawamy świąteczne formy i układamy je na blasze wyłożonej papierem.

Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.

Wyciągamy blachę, kiedy pierniczki zaczną uzyskiwać złotawy kolor (przyrumienią się). Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzone pierniczki można przystroić świątecznymi dodatkami.

Jeśli dobrze przechowywane, nadają się do spożycia przez wiele tygodni.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin