Pierniczki orkiszowe

Dodano: 02 gru 2020 Alfreda Walkowska

Pierniczki orkiszowe

Składniki:

  • 180 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 130 g miodu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią Bourbon
  • 650 g mąki orkiszowej typ 650
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bertramu
  • 1 łyżeczka galgantu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Masło, cukier i miód dokładnie wymieszać (ok. 2,5 minuty na wysokich obrotach w robocie kuchennym).

Mieszając, dodać jajko i cukier waniliowy. Mieszać do momentu, aż powstanie jednolita masa.

W osobnej misce wymieszać mąkę orkiszową typ 650 z wszystkimi przyprawami.

Do gotowej masy dodawać gotowe sypkie składniki – cały czas mieszając masę na wolnych obrotach.

Powstałe ciasto podzielić na pół. Obie połówki owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. 3 godziny.

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Na papier do pieczenia wyłożyć ciasto wyciągnięte z lodówki. Nakryć kolejnym papierem. Rozwałkować przez papier (ciasto będzie lepkie). Wałkując, co jakiś czas odklejać papier, by uniknąć powstania grudek. Przewracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Ciasto wałkujemy do momentu, aż będzie miało ok. 0,5-0,7 cm grubości.

Odklejamy papier do pieczenia z góry i kładziemy go na blachę do pieczenia.

Foremkami wykrawamy świąteczne formy i układamy je na blasze wyłożonej papierem.

Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.

Wyciągamy blachę, kiedy pierniczki zaczną uzyskiwać złotawy kolor (przyrumienią się). Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzone pierniczki można przystroić świątecznymi dodatkami.

Jeśli dobrze przechowywane, nadają się do spożycia przez wiele tygodni.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin