Karpatka na orkiszowym cieście

Dodano: 24 kwi 2024 Alfreda Walkowska

KARPATKA NA ORKISZOWYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • grysik orkiszowy do oprószenia

Składniki na krem:

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią Bourbon
  • 4 łyżki mąki orkiszowej typ 650
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mleka bez laktozy
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp 200℃. Dwie blachy natłuścić masłem i oprószyć grysikiem. Nie używamy papieru do pieczenia.
W średniej wielkości garnku rozpuścić masło, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i ucierać do momentu powstanie gęstej masy. Powstałe ciasto przełożyć do robota kuchennego, miksować, dodając kolejko jajka. Całość dobrze połączyć.
Gotową masę podzielić na dwie części. Ciasto rozłożyć na przygotowanych wcześniej blachach. Piec w rozgrzanym piekarniku 30 minut. Można piec dwie blachy równocześnie. Jedna blacha – bardziej wyrośnięta stanie się wierzchnią warstwą karpatki.
Po upieczeniu odkładamy ciasta do ostygnięcia i wyschnięcia.

KREM:
Do mleka (2 szklanki) dodać cukier trzcinowy i masło, zagotować. Pozostałe mleko (1 szklanka) wymieszać z jajkami i mąką – można użyć robota kuchennego. Powstałą masę przelać do wrzącego mleka z cukrem. Całość energicznie mieszać aby nie powstały grudki – gotować ok. 2 minuty. Krem lekko ostudzić.

Na mniej pofałdowane ciasto wyłożyć krem. Na krem ułożyć drugą warstwę ciasta. Posypać cukrem pudrem. Całość można od razu pokroić na kawałki i serwować.

Jeżeli krem jest za bardzo płynny, należy ciasto włożyć na jakiś czas do lodówki – posypać cukrem pudrem dopiero przed podaniem.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin