Karpatka na orkiszowym cieście
Dodano: 24 kwi 2024 Alfreda Walkowska
KARPATKA NA ORKISZOWYM CIEŚCIE
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
- grysik orkiszowy do oprószenia
Składniki na krem:
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 kostki masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią Bourbon
- 4 łyżki mąki orkiszowej typ 650
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3 szklanki mleka bez laktozy
- cukier puder trzcinowy do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp 200℃. Dwie blachy natłuścić masłem i oprószyć grysikiem. Nie używamy papieru do pieczenia.
W średniej wielkości garnku rozpuścić masło, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i ucierać do momentu powstanie gęstej masy. Powstałe ciasto przełożyć do robota kuchennego, miksować, dodając kolejko jajka. Całość dobrze połączyć.
Gotową masę podzielić na dwie części. Ciasto rozłożyć na przygotowanych wcześniej blachach. Piec w rozgrzanym piekarniku 30 minut. Można piec dwie blachy równocześnie. Jedna blacha – bardziej wyrośnięta stanie się wierzchnią warstwą karpatki.
Po upieczeniu odkładamy ciasta do ostygnięcia i wyschnięcia.
KREM:
Do mleka (2 szklanki) dodać cukier trzcinowy i masło, zagotować. Pozostałe mleko (1 szklanka) wymieszać z jajkami i mąką – można użyć robota kuchennego. Powstałą masę przelać do wrzącego mleka z cukrem. Całość energicznie mieszać aby nie powstały grudki – gotować ok. 2 minuty. Krem lekko ostudzić.
Na mniej pofałdowane ciasto wyłożyć krem. Na krem ułożyć drugą warstwę ciasta. Posypać cukrem pudrem. Całość można od razu pokroić na kawałki i serwować.
Jeżeli krem jest za bardzo płynny, należy ciasto włożyć na jakiś czas do lodówki – posypać cukrem pudrem dopiero przed podaniem.