Karpatka na orkiszowym cieście

Dodano: 24 kwi 2024 Alfreda Walkowska

KARPATKA NA ORKISZOWYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • grysik orkiszowy do oprószenia

Składniki na krem:

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z wanilią Bourbon
  • 4 łyżki mąki orkiszowej typ 650
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mleka bez laktozy
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp 200℃. Dwie blachy natłuścić masłem i oprószyć grysikiem. Nie używamy papieru do pieczenia.
W średniej wielkości garnku rozpuścić masło, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i ucierać do momentu powstanie gęstej masy. Powstałe ciasto przełożyć do robota kuchennego, miksować, dodając kolejko jajka. Całość dobrze połączyć.
Gotową masę podzielić na dwie części. Ciasto rozłożyć na przygotowanych wcześniej blachach. Piec w rozgrzanym piekarniku 30 minut. Można piec dwie blachy równocześnie. Jedna blacha – bardziej wyrośnięta stanie się wierzchnią warstwą karpatki.
Po upieczeniu odkładamy ciasta do ostygnięcia i wyschnięcia.

KREM:
Do mleka (2 szklanki) dodać cukier trzcinowy i masło, zagotować. Pozostałe mleko (1 szklanka) wymieszać z jajkami i mąką – można użyć robota kuchennego. Powstałą masę przelać do wrzącego mleka z cukrem. Całość energicznie mieszać aby nie powstały grudki – gotować ok. 2 minuty. Krem lekko ostudzić.

Na mniej pofałdowane ciasto wyłożyć krem. Na krem ułożyć drugą warstwę ciasta. Posypać cukrem pudrem. Całość można od razu pokroić na kawałki i serwować.

Jeżeli krem jest za bardzo płynny, należy ciasto włożyć na jakiś czas do lodówki – posypać cukrem pudrem dopiero przed podaniem.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin