Tarta dyniowa
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Mieszanka ziołowa z dziewanną
Dodano: 24 lis 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Zioła dokładnie zmieszać. 3 łyżki mieszanki ziołowej gotować w winie bez przykrycia 3–5 minut. Odcedzić.
Przy pierwszych objawach przeziębienia pić ciepłe co 2–3 godziny po 1⁄4 szklanki, dzieci odpowiednio mniej.
Mieszanka z dziewanną jest środkiem wspomagającym organizm w walce z infekcjami wirusowymi górnych dróg oddechowych. W porę zastosowana nie dopuszcza do rozwoju choroby, łagodzi jej objawy.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]
23 paź 2024