Mieszanka ziołowa z dziewanną

Dodano: 24 lis 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 30 g kwiatów dziewanny
  • 30 g ziela kopru włoskiego
  • 30 g ziela kopru ogrodowego (koperek)
  • 20 g ziela szanty
  • 1⁄2 l wina

Przygotowanie: 
Zioła dokładnie zmieszać. 3 łyżki mieszanki ziołowej gotować w winie bez przykrycia 3–5 minut. Odcedzić.
Przy pierwszych objawach przeziębienia pić ciepłe co 2–3 godziny po 1⁄4 szklanki, dzieci odpowiednio mniej.

Mieszanka z dziewanną jest środkiem wspomagającym organizm w walce z infekcjami wirusowymi górnych dróg oddechowych. W porę zastosowana nie dopuszcza do rozwoju choroby, łagodzi jej objawy.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Tarta dyniowa

Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]

23 paź 2024

Ciasto orkiszowe z pigwą

Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]

23 paź 2024

Pigwa

Owoce pigwy – Cydoniae Fructus 3.4 Pigwa (quotanus)Pigwa jest bardziej zimna niż ciepła. Drzewo to przypomina przebiegłość, która jest czasem pożyteczna, zaś innym razem nic niewarta. Jednak jego drewno i […]

23 paź 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin