Mieszanka ziołowa z dziewanną
Dodano: 24 lis 2021
Składniki:
- 30 g kwiatów dziewanny
- 30 g ziela kopru włoskiego
- 30 g ziela kopru ogrodowego (koperek)
- 20 g ziela szanty
- 1⁄2 l wina
Przygotowanie:
Zioła dokładnie zmieszać. 3 łyżki mieszanki ziołowej gotować w winie bez przykrycia 3–5 minut. Odcedzić.
Przy pierwszych objawach przeziębienia pić ciepłe co 2–3 godziny po 1⁄4 szklanki, dzieci odpowiednio mniej.
Mieszanka z dziewanną jest środkiem wspomagającym organizm w walce z infekcjami wirusowymi górnych dróg oddechowych. W porę zastosowana nie dopuszcza do rozwoju choroby, łagodzi jej objawy.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.