Sernik orkiszowy z mandarynkami

Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 375 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia z kamieniem winnym

Masa serowa:

  • ½ kg twarogu bez laktozy
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 4 puszki mandarynek (1 puszka to ok. 300 ml)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 150 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Pozostałe składniki masy wymieszać ze sobą, na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto. 
Mandarynki osączyć i ułożyć na wierzchu.
Masło rozpuścić na patelni, dodać wiórki i cukier. Wymieszać. Przełożyć na mandarynki. 
Piec w 180/190ºC ok. 45 minut.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin