Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Sernik orkiszowy z mandarynkami
Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Ciasto:
Masa serowa:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Pozostałe składniki masy wymieszać ze sobą, na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto.
Mandarynki osączyć i ułożyć na wierzchu.
Masło rozpuścić na patelni, dodać wiórki i cukier. Wymieszać. Przełożyć na mandarynki.
Piec w 180/190ºC ok. 45 minut.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025