Sernik orkiszowy z mandarynkami

Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 375 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia z kamieniem winnym

Masa serowa:

  • ½ kg twarogu bez laktozy
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 4 puszki mandarynek (1 puszka to ok. 300 ml)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 150 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Pozostałe składniki masy wymieszać ze sobą, na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto. 
Mandarynki osączyć i ułożyć na wierzchu.
Masło rozpuścić na patelni, dodać wiórki i cukier. Wymieszać. Przełożyć na mandarynki. 
Piec w 180/190ºC ok. 45 minut.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin