Sernik orkiszowy z mandarynkami

Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 375 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia z kamieniem winnym

Masa serowa:

  • ½ kg twarogu bez laktozy
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 4 puszki mandarynek (1 puszka to ok. 300 ml)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 150 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Pozostałe składniki masy wymieszać ze sobą, na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto. 
Mandarynki osączyć i ułożyć na wierzchu.
Masło rozpuścić na patelni, dodać wiórki i cukier. Wymieszać. Przełożyć na mandarynki. 
Piec w 180/190ºC ok. 45 minut.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin