Sernik orkiszowy z mandarynkami
Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 375 g mąki orkiszowej (typ 650)
- 1 opakowanie proszku do pieczenia z kamieniem winnym
Masa serowa:
- ½ kg twarogu bez laktozy
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 jajek
- 4 puszki mandarynek (1 puszka to ok. 300 ml)
- 200 g wiórek kokosowych
- 150 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Pozostałe składniki masy wymieszać ze sobą, na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto.
Mandarynki osączyć i ułożyć na wierzchu.
Masło rozpuścić na patelni, dodać wiórki i cukier. Wymieszać. Przełożyć na mandarynki.
Piec w 180/190ºC ok. 45 minut.