Sernik orkiszowy z mandarynkami

Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 375 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia z kamieniem winnym

Masa serowa:

  • ½ kg twarogu bez laktozy
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 4 puszki mandarynek (1 puszka to ok. 300 ml)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 150 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Pozostałe składniki masy wymieszać ze sobą, na koniec dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto. 
Mandarynki osączyć i ułożyć na wierzchu.
Masło rozpuścić na patelni, dodać wiórki i cukier. Wymieszać. Przełożyć na mandarynki. 
Piec w 180/190ºC ok. 45 minut.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin