Rzęsa wodna

Dodano: 28 wrz 2022 Alfreda Walkowska

Człowiek, którego dręczy Vich(t), powinien wziąć trochę imbiru i bardzo dużo cynamonu, po czym utrzeć to na proszek. Później niech weźmie szałwię (mniej niż imbiru) i koper włoski (więcej niż szałwii) oraz wrotycz pospolity  (mniej niż szałwii), utrze to w moździerzu na sok i odcedzi przez ściereczkę. Następnie niech zagotuje miód w winie i doda do niego odrobinę białego pieprzu (jeśli go nie ma, może użyć trochę tojeści rozesłanej) oraz wspomniany proszek i sok. Potem niech weźmie rzęsę wodną i dwa razy tyle pięciornika kurze ziele oraz rosnącej na polu gorczycy w tej samej ilości wagowej co pięciornika, a także mniej ziela, na którym rosną maleńkie rzepy niż rzęsy wodnej. Niech rozetrze wszystko w moździerzu na sok, włoży to, co roztarł do woreczka, poleje winem zmieszanym ze wspomnianym miodem i pieprzem, i przyrządzi z tego pewien rodzaj oczyszczonego napoju. Kto cierpi na tę chorobę, powinien przyjmować go na czczo, wypijając jednym tchem tyle, ile może, oraz w podobny sposób postępować na noc, gdy kładzie się do łóżka. Niech czyni to tak długo, aż będzie uzdrowiony (…).

św. Hildegarda z Bingen, Physica, CC

 

Napój z rzęsą wodną jest środkiem normalizującym siły obronne organizmu, chroniącym przed chorobami związanymi z zaburzeniami pracy układu immunologicznego (nowotwory, choroby z grupy autoagresji). Według Hildegardy choroby te sygnalizują przeważnie swoje powstawanie charakterystycznymi dolegliwościami dużo wcześniej. Należą do nich: silne osłabienie odporności (częste przeziębienia), bóle reumatyczne, bóle serca, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle kolkowe (skurcze), rwące bóle głowy. Hildegarda określa ten stan mianem „Vicht”, czyli, jak dzisiaj powiedzielibyśmy – „stan przedrakowy”.

S k ł a d:

biały pieprz (Piper album)
imbir (Rhiz. Zingiberis)
cynamon (Cort.Cinnamomi ceylanici)
sok z szałwii (Salvia)
sok z kopru włoskiego (Foeniculum)
sok z wrotyczu pospolitego (Tanacetum vulg.)
odszumowany miód (Mel. dep.)
dobre białe wino
pięciornik kurze ziele (Fol. Tormentillae)
gorczyca (Sinapis arv.)
przytulica (Galium aparine)
rzęsa wodna (Lemna)

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin