Klopsiki ze szczypiorkiem w orkiszowym sosie

Dodano: 25 paź 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa indyczego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki orkiszowej tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy: 
    • galgant
    • bertram
    • sól
    • mieszanka z kozieradką
    • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej białej (typ 650)

Przygotowanie:

Mięso indycze zmielić, do bułki tartej dodać niewielką ilość wody, rozdrobnić czosnek, dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać. Formować małe kuleczki, obtaczać w orkiszowej mące, wykładać do rondla do gotującej się wody z masłem. Gotować 30 minut. 

Doprawić i jeśli trzeba sos jeszcze zagęścić.

Podawać z orkiszowym makaronem, siekanym ziarnem orkiszu.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin