Klopsiki ze szczypiorkiem w orkiszowym sosie

Dodano: 25 paź 2023

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa indyczego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki orkiszowej tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy: 
    • galgant
    • bertram
    • sól
    • mieszanka z kozieradką
    • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej białej (typ 650)

Przygotowanie:

Mięso indycze zmielić, do bułki tartej dodać niewielką ilość wody, rozdrobnić czosnek, dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać. Formować małe kuleczki, obtaczać w orkiszowej mące, wykładać do rondla do gotującej się wody z masłem. Gotować 30 minut. 

Doprawić i jeśli trzeba sos jeszcze zagęścić.

Podawać z orkiszowym makaronem, siekanym ziarnem orkiszu.