Klopsiki ze szczypiorkiem w orkiszowym sosie
Dodano: 25 paź 2023
Składniki:
- 1/2 kg mięsa indyczego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki orkiszowej tartej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy:
- galgant
- bertram
- sól
- mieszanka z kozieradką
- Przyprawa do potraw – mieszanka
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki mąki orkiszowej białej (typ 650)
Przygotowanie:
Mięso indycze zmielić, do bułki tartej dodać niewielką ilość wody, rozdrobnić czosnek, dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać. Formować małe kuleczki, obtaczać w orkiszowej mące, wykładać do rondla do gotującej się wody z masłem. Gotować 30 minut.
Doprawić i jeśli trzeba sos jeszcze zagęścić.
Podawać z orkiszowym makaronem, siekanym ziarnem orkiszu.