Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Klopsiki ze szczypiorkiem w orkiszowym sosie
Dodano: 25 paź 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso indycze zmielić, do bułki tartej dodać niewielką ilość wody, rozdrobnić czosnek, dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać. Formować małe kuleczki, obtaczać w orkiszowej mące, wykładać do rondla do gotującej się wody z masłem. Gotować 30 minut.
Doprawić i jeśli trzeba sos jeszcze zagęścić.
Podawać z orkiszowym makaronem, siekanym ziarnem orkiszu.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025