Klopsiki ze szczypiorkiem w orkiszowym sosie

Dodano: 25 paź 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa indyczego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki orkiszowej tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy: 
    • galgant
    • bertram
    • sól
    • mieszanka z kozieradką
    • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej białej (typ 650)

Przygotowanie:

Mięso indycze zmielić, do bułki tartej dodać niewielką ilość wody, rozdrobnić czosnek, dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać. Formować małe kuleczki, obtaczać w orkiszowej mące, wykładać do rondla do gotującej się wody z masłem. Gotować 30 minut. 

Doprawić i jeśli trzeba sos jeszcze zagęścić.

Podawać z orkiszowym makaronem, siekanym ziarnem orkiszu.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin