Klopsiki ze szczypiorkiem w orkiszowym sosie

Dodano: 25 paź 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa indyczego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki orkiszowej tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy: 
    • galgant
    • bertram
    • sól
    • mieszanka z kozieradką
    • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej białej (typ 650)

Przygotowanie:

Mięso indycze zmielić, do bułki tartej dodać niewielką ilość wody, rozdrobnić czosnek, dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać. Formować małe kuleczki, obtaczać w orkiszowej mące, wykładać do rondla do gotującej się wody z masłem. Gotować 30 minut. 

Doprawić i jeśli trzeba sos jeszcze zagęścić.

Podawać z orkiszowym makaronem, siekanym ziarnem orkiszu.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin