Jabłecznik na szybko z suszonymi owocami
Dodano: 27 paź 2021
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 jabłek
- 6 łyżek migdałów zmielonych
- 4 łyżki owoców morwy
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki żurawiny
- 1⁄4 łyżeczki bertramu
- 1⁄4 łyżeczki galgantu
- 1⁄4 łyżeczki cynamonu
- 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1⁄4 łyżeczki zmielonych goździków
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na grubej tarce.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać żółtka, delikatnie ubijać dalej.
Połączyć wszystkie składniki. Wymieszać. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.