Jabłecznik na szybko z suszonymi owocami

Dodano: 27 paź 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 jabłek
  • 6 łyżek migdałów zmielonych
  • 4 łyżki owoców morwy
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki żurawiny
  • 1⁄4 łyżeczki bertramu
  • 1⁄4 łyżeczki galgantu
  • 1⁄4 łyżeczki cynamonu
  • 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1⁄4 łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na grubej tarce.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać żółtka, delikatnie ubijać dalej.
Połączyć wszystkie składniki. Wymieszać. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin