Jabłecznik na szybko z suszonymi owocami

Dodano: 27 paź 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 jabłek
  • 6 łyżek migdałów zmielonych
  • 4 łyżki owoców morwy
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki żurawiny
  • 1⁄4 łyżeczki bertramu
  • 1⁄4 łyżeczki galgantu
  • 1⁄4 łyżeczki cynamonu
  • 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1⁄4 łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na grubej tarce.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać żółtka, delikatnie ubijać dalej.
Połączyć wszystkie składniki. Wymieszać. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Tarta dyniowa

Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]

23 paź 2024

Ciasto orkiszowe z pigwą

Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]

23 paź 2024

Pigwa

Owoce pigwy – Cydoniae Fructus 3.4 Pigwa (quotanus)Pigwa jest bardziej zimna niż ciepła. Drzewo to przypomina przebiegłość, która jest czasem pożyteczna, zaś innym razem nic niewarta. Jednak jego drewno i […]

23 paź 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin