Jabłecznik na szybko z suszonymi owocami

Dodano: 27 paź 2021

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 jabłek
  • 6 łyżek migdałów zmielonych
  • 4 łyżki owoców morwy
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki żurawiny
  • 1⁄4 łyżeczki bertramu
  • 1⁄4 łyżeczki galgantu
  • 1⁄4 łyżeczki cynamonu
  • 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1⁄4 łyżeczki zmielonych goździków

Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na grubej tarce.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać żółtka, delikatnie ubijać dalej.
Połączyć wszystkie składniki. Wymieszać. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.