Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Jabłecznik na szybko z suszonymi owocami
Dodano: 27 paź 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić lub zetrzeć na grubej tarce.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać żółtka, delikatnie ubijać dalej.
Połączyć wszystkie składniki. Wymieszać. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C ok. 40 minut.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025