Jesienny deser radości
Dodano: 26 paź 2022
Składniki:
- 8 hildegardowych ciasteczek radości
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki miodu
- 300 ml gęstego jogurtu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki migdałów – w płatkach lub grubo mielonych
- 2 łyżki owoców morwy
- 1 łyżka kasztanów jadalnych – ugotowanych, pokruszonych
- 1 łyżka owoców żurawiny
- 2 listki mięty
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na plasterki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokropić miodem, oprószyć cynamonem. Wstawić na 10-15 minut do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Delikatnie zarumienić. Ostudzić.
Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały i kasztany. Ostudzić.
Do szklanego naczynia (pucharki, szklanki…) warstwami wyłożyć przygotowane składniki: rozkruszone ciasteczka, jogurt, morwa, uprażone jabłka, migdały z kasztanami, żurawina. Powtórzyć warstwowe wyłożenie produktów. Listki mięty pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Udekorować.