Jesienny deser radości

Dodano: 26 paź 2022

Składniki:

  • 8 hildegardowych ciasteczek radości
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki migdałów – w płatkach lub grubo mielonych
  • 2 łyżki owoców morwy
  • 1 łyżka kasztanów jadalnych – ugotowanych, pokruszonych
  • 1 łyżka owoców żurawiny
  • 2 listki mięty

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na plasterki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokropić miodem, oprószyć cynamonem. Wstawić na 10-15 minut do rozgrzanego do 170°C piekarnika. Delikatnie zarumienić. Ostudzić.

Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały i kasztany. Ostudzić.

Do szklanego naczynia (pucharki, szklanki…) warstwami wyłożyć przygotowane składniki: rozkruszone ciasteczka, jogurt, morwa, uprażone jabłka, migdały z kasztanami, żurawina. Powtórzyć warstwowe wyłożenie produktów. Listki mięty pokroić w bardzo cieniutkie paseczki. Udekorować.