Ptysie orkiszowe
Dodano: 27 lip 2022
Ptysie orkiszowe na lato
Składniki:
- 230 ml wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 130 g mąki orkiszowej typ 650
- 2 jajka
Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę, dodać masło, rozgrzewać, mieszać, doprowadzić do rozpuszczenia się masła.
Dodać szczyptę soli.
Zwiększyć ogień na średni. Dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć składniki. Gotować około 1 minuty aż wszystkie składniki się połączą i nie będą widoczne grudki mąki.
Przełożyć całość do miski i mieszać około 3-4 minuty do wystygnięcia.
Dodać dwa jajka. Wymieszać.
Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, w złotawym, błyszczącym kolorze.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Ciasto nakładać na papier do pieczenia na blasze za pomocą łyżki, formując małe placuszki o średnicy ok. 5 cm.
Można również ciasto przełożyć do rękawa kuchennego i wyciskać na papier do pieczenia formując małe placuszki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać piekarnika – bardzo ważne! – bo nasze delikatne ptysie opadną i utracą swoją puszystość.
Po około 20 minutach delikatnie uchylić drzwiczki do piekarnika na kilka sekund, aby para z ptysi wydostała się na zewnątrz.
Ponownie zamknąć piekarnik i piec jeszcze około 10 minut nie zmieniając temperatury.
Po ostudzeniu przekroić ptysie poziomo.
Ptysie można przełożyć np. świeżymi owocami lub kremem.
Krem – przykładowy skład:
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka mąki z kasztanów jadalnych
- 1 paczuszka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- garść świeżych malin
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Całość wymieszać, krem umieścić w miejscu przekrojenia ptysi.
Można posypać cukrem pudrem trzcinowym.