Omleśnik orkiszowy
Dodano: 03 lut 2021
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
- 2 łyżki oleju słonecznikowego / winogronowego
- woda
- masło klarowane / olej słonecznikowy do smażenia
Dodatki:
- 1 fenkuł
- 1 tuńczyk w oleju roślinnym
- 1 mały pomidor
- grzyby marynowane
- szczypiorek
- ser kozi / owczy
- galgant
- bertram
- Przyprawa do potraw – mieszanka
- Mieszanka przypraw z kozieradką
- rukola
- olej z pestek dyni
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Rozgrzać patelnię. Smażyć po obu stronach do momentu zarumienienia się.
Fenkuł i pomidor pokroić na cieniutkie plasterki.
Na połowie usmażonego placka dodajemy dodatki – ilość według uznania.
Doprawiamy przyprawami. Na koniec posypujemy niewielką ilością sera.
Placek składamy na pół i podsmażamy delikatnie po obu stronach tak aby ser się rozpuścił.
Gotowy omleśnik posypujemy rukolą i polewamy odrobiną oleju z pestek dyni.