Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Goździk
Dodano: 26 lut 2025 Alfreda Walkowska
1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)
Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wilgoć miodu.Głowa
Jeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości głowy, wskutek czego czuje się, jakby był oszołomiony lub głuchy, ten powinien czę sto jeść goździki. Zmniejszą one uczucie oszołomienia, jakie ów człowiek ma w głowie.
św. Hildegarda z Bingen
Kwiat goździkowca – Caryophylli Flos
Goździki – według dr Gotfrieda Hertzki – pomocne będą przy takich schorzeniach jak:
dna moczanowa, podagra (podwyższenie poziomu kwasu moczowego), (surogat kortyzonu?), arterioskleroza, skleroza nerek, bóle głowy (nadciśnienie arteriosklerotyczne)
Należy codzienne żuć 3-4 goździki – szybko złagodzi bóle podagryczne.
Goździkowiec korzenny to kwiaty czapetki pachnącej, nazwa botaniczna Syzygium aromaticum L., zawierające przynajmniej 14% olejku eterycznego. Stosuje się go w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.
Ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne, antygrzybiczne, rozkurczające. Goździki żuje się w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej oraz przy bólach zębów.
Goździki obecne są w innych Hildegardowych recepturach, takich jak:
Ciasteczka radości: przepis tutaj
Seleria: przepis tutaj
Napój z tarniną: przepis tutaj
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025