Tiramisu orkiszowe
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Goździk
Dodano: 26 lut 2025 Alfreda Walkowska
1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)
Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wilgoć miodu.Głowa
Jeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości głowy, wskutek czego czuje się, jakby był oszołomiony lub głuchy, ten powinien czę sto jeść goździki. Zmniejszą one uczucie oszołomienia, jakie ów człowiek ma w głowie.
św. Hildegarda z Bingen
Kwiat goździkowca – Caryophylli Flos
Goździki – według dr Gotfrieda Hertzki – pomocne będą przy takich schorzeniach jak:
dna moczanowa, podagra (podwyższenie poziomu kwasu moczowego), (surogat kortyzonu?), arterioskleroza, skleroza nerek, bóle głowy (nadciśnienie arteriosklerotyczne)
Należy codzienne żuć 3-4 goździki – szybko złagodzi bóle podagryczne.
Goździkowiec korzenny to kwiaty czapetki pachnącej, nazwa botaniczna Syzygium aromaticum L., zawierające przynajmniej 14% olejku eterycznego. Stosuje się go w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.
Ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne, antygrzybiczne, rozkurczające. Goździki żuje się w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej oraz przy bólach zębów.
Goździki obecne są w innych Hildegardowych recepturach, takich jak:
Ciasteczka radości: przepis tutaj
Seleria: przepis tutaj
Napój z tarniną: przepis tutaj
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]
25 cze 2025