Goździk

Dodano: 26 lut 2025 Alfreda Walkowska

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)
Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu.

Głowa
Jeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości głowy, wskutek czego czuje się, jakby był oszołomiony lub głuchy, ten powinien czę­ sto jeść goździki. Zmniejszą one uczucie oszołomienia, jakie ów człowiek ma w głowie.

św. Hildegarda z Bingen

 

Kwiat goździkowca – Caryophylli Flos

Goździki – według dr Gotfrieda Hertzki – pomocne będą przy takich schorzeniach jak:

dna moczanowa, podagra (podwyższenie poziomu kwasu moczowego), (surogat kortyzonu?), arterioskleroza, skleroza nerek, bóle głowy (nadciśnienie arteriosklerotyczne)

Należy codzienne żuć 3-4 goździki –  szybko złagodzi bóle podagryczne.

Goździkowiec korzenny to kwiaty czapetki pachnącej, nazwa botaniczna Syzygium aromaticum L., zawierające przynajmniej 14% olejku eterycznego. Stosuje się go w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. 

Ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne, antygrzybiczne, rozkurczające. Goździki żuje się w stanach zapalnych gardła, jamy ustnej oraz przy bólach zębów.

Goździki obecne są w innych Hildegardowych recepturach, takich jak:

Ciasteczka radości: przepis tutaj

Seleria: przepis tutaj

Napój z tarniną: przepis tutaj



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin