Batonik orkiszowy

Dodano: 29 sty 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 240 g masła
  • 170 g miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 300 g płatków orkiszowych grubych
  • 100 g płatków orkiszowych drobnych
  • 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę ok. 30 x 18 cm natłuścić masłem.
W garnku rozgrzać masło, dodać miód, cukier, wszystko delikatnie wymieszać.
Płatki grube, drobne i cynamon dodać do garnka z rozgrzanym masłem. Wymieszać, zagotować. Przełożyć do formy. Piec ok. 20-25 minut.
Po wystudzeniu pokroić na plastry. 



Najnowsze wpisy

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin