Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem
Dodano: 29 sty 2025 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Pierś umyć i pokroić na małe kawałki. Dodać zgnieciony czosnek i przyprawy. Obsypać niewielką ilością mąki orkiszowej.
Smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
Makaron orkiszowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać olejem słonecznikowym lub stopionym masłem klarowanym.
Obrać i pokroić wszystkie warzywa w kostkę.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać pieczarki
i pomidor. Wszystko razem smażyć ok. 20 minut na małym ogniu.
Dodać galgant, bertram, „Hildegardową przyprawę z galgantem” i „Przyprawę do potraw – mieszankę”. Wymieszać.
Przełożyć do makaronu i ponownie wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Dodać przygotowaną pierś z kurczaka.
Całość posypać startym serem mozzarella, mieszanką z kozieradką i włożyć do piekarnika nagrzanego
do 180°C na 20–25 minut.
Podawać posypane szczypiorkiem.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]
29 sty 2025