Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem
Dodano: 29 sty 2025 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Pierś umyć i pokroić na małe kawałki. Dodać zgnieciony czosnek i przyprawy. Obsypać niewielką ilością mąki orkiszowej.
Smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
Makaron orkiszowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać olejem słonecznikowym lub stopionym masłem klarowanym.
Obrać i pokroić wszystkie warzywa w kostkę.
Olej rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać pieczarki
i pomidor. Wszystko razem smażyć ok. 20 minut na małym ogniu.
Dodać galgant, bertram, „Hildegardową przyprawę z galgantem” i „Przyprawę do potraw – mieszankę”. Wymieszać.
Przełożyć do makaronu i ponownie wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Dodać przygotowaną pierś z kurczaka.
Całość posypać startym serem mozzarella, mieszanką z kozieradką i włożyć do piekarnika nagrzanego
do 180°C na 20–25 minut.
Podawać posypane szczypiorkiem.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025