Tiramisu orkiszowe
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Wątróbka drobiowa z boczniakami
Dodano: 25 cze 2025 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wątróbkę włożyć do naczynia z mlekiem.
Pozostawić namoczona na 1 godzinę.
Odsączyć.
W garnku zagotować wodę, wrzucić wątróbki. Gotować ok 10 minut.
Odcedzić.
W rondelku/patelni rozgrzać masło, wyłożyć oczyszczone i przekrojone boczniaki, pokrojoną w plastry wątróbkę, pokrojony w plasterki czosnek, dodać większą część szczypiorku.
Mieszając podsmażać, poddusić. Na koniec dodać świeżo zmielonego pieprzu i soli.
Podawać np. z rzodkiewką.
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]
25 cze 2025