Wątróbka drobiowa z boczniakami

Dodano: 25 cze 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 200 g boczniaków
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l mleka
  • 1 l wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Wątróbkę włożyć do naczynia z mlekiem.
Pozostawić namoczona na 1 godzinę.
Odsączyć.
W garnku zagotować wodę, wrzucić wątróbki. Gotować ok 10 minut.
Odcedzić.
W rondelku/patelni rozgrzać masło, wyłożyć oczyszczone i przekrojone boczniaki, pokrojoną w plastry wątróbkę, pokrojony w plasterki czosnek, dodać większą część szczypiorku.
Mieszając podsmażać, poddusić. Na koniec dodać świeżo zmielonego pieprzu i soli.
Podawać np. z rzodkiewką.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin