Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

  • udko z kurczaka 
  • farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g 
  • białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa 
  • pietruszka natka 1 łyżka

Przygotowanie:
Udko z kurczaka należy wytrybować i rozklepać na płasko. 
Farsz do udka – filet zmielić lub posiekać. 
Dodać wcześniej przygotowane kasztany jadalne, przyprawę i białko z jajka.  
Wymieszać farsz, nałożyć na udko. 
Udko zawinąć, włożyć do rozgrzanego piekarnika  ok. 170°C. Piec 40 minut.

Sos dereniowy  
konfiturę z derenia rozpuścić w miodzie, na wolnym ogniu.

Danie wyłożyć na półmisek ze świeżą sałatą.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin