Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia
Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia
- udko z kurczaka
- farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g
- białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa
- pietruszka natka 1 łyżka
Przygotowanie:
Udko z kurczaka należy wytrybować i rozklepać na płasko.
Farsz do udka – filet zmielić lub posiekać.
Dodać wcześniej przygotowane kasztany jadalne, przyprawę i białko z jajka.
Wymieszać farsz, nałożyć na udko.
Udko zawinąć, włożyć do rozgrzanego piekarnika ok. 170°C. Piec 40 minut.
Sos dereniowy
konfiturę z derenia rozpuścić w miodzie, na wolnym ogniu.
Danie wyłożyć na półmisek ze świeżą sałatą.