Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

  • udko z kurczaka 
  • farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g 
  • białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa 
  • pietruszka natka 1 łyżka

Przygotowanie:
Udko z kurczaka należy wytrybować i rozklepać na płasko. 
Farsz do udka – filet zmielić lub posiekać. 
Dodać wcześniej przygotowane kasztany jadalne, przyprawę i białko z jajka.  
Wymieszać farsz, nałożyć na udko. 
Udko zawinąć, włożyć do rozgrzanego piekarnika  ok. 170°C. Piec 40 minut.

Sos dereniowy  
konfiturę z derenia rozpuścić w miodzie, na wolnym ogniu.

Danie wyłożyć na półmisek ze świeżą sałatą.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

Krem kasztanowo–migdałowy

Składniki: 1 szklanka wody 1 łyżka mąki orkiszowej białej (typ 650) 1 łyżka mąki kasztanowej 3 szczypty bertramu 1 szczypta soli 20–30 g czekolady gorzkiej 1 łyżka konfitury (wiśniowej, malinowej, […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin