Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia
Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia
Przygotowanie:
Udko z kurczaka należy wytrybować i rozklepać na płasko.
Farsz do udka – filet zmielić lub posiekać.
Dodać wcześniej przygotowane kasztany jadalne, przyprawę i białko z jajka.
Wymieszać farsz, nałożyć na udko.
Udko zawinąć, włożyć do rozgrzanego piekarnika ok. 170°C. Piec 40 minut.
Sos dereniowy
konfiturę z derenia rozpuścić w miodzie, na wolnym ogniu.
Danie wyłożyć na półmisek ze świeżą sałatą.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025