Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Dodano: 25 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

  • udko z kurczaka 
  • farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g 
  • białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa 
  • pietruszka natka 1 łyżka

Przygotowanie:
Udko z kurczaka należy wytrybować i rozklepać na płasko. 
Farsz do udka – filet zmielić lub posiekać. 
Dodać wcześniej przygotowane kasztany jadalne, przyprawę i białko z jajka.  
Wymieszać farsz, nałożyć na udko. 
Udko zawinąć, włożyć do rozgrzanego piekarnika  ok. 170°C. Piec 40 minut.

Sos dereniowy  
konfiturę z derenia rozpuścić w miodzie, na wolnym ogniu.

Danie wyłożyć na półmisek ze świeżą sałatą.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin