Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Dodano: 27 lis 2024 Alfreda Walkowska

Tort składa się z kilku składników:

Biszkopt orkiszowo-czekoladowy

  • 5 jajek
  • 130 g mąki orkiszowej typ 650
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru pudru trzcinowego
  • 20 g kakao

Krem kasztanowo-waniliowy

  • 500 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
  • 30 g cukru pudru trzcinowego
  • 10 g mąki kasztanowej
  • czubek łyżeczki prawdziwej
  • wanilii Bourbon
  • czubek łyżeczki bertramu
  • czubek łyżeczki galgantu

Syrop wiśniowy

  • 150 ml wody
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 30 ml wiśniówki

Wiśnie

  • około 780 g wiśni rozmrożonych (podobna ilość w przypadku wiśni świeżych)

Czekolada gorzka (do dekoracji)

  • Czekoladę posiekać na drobne kawałki.

Przygotowanie:

Biszkopt
Na około godzinę przed rozpoczęciem prac wyjąć jajka z lodówki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.
Za pomocą miksera ubić białka na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier puder, cały czas mieszając.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając.
Otrzymana piana powinna być nadal sztywna i puchata.

Przesiać obie mąki. Ręcznie mieszając szpachelką do ciasta, dodawać partiami przesianą mąkę. Uważać, aby mąka nie osiadała na spodzie.
Na koniec dodać kakao. Całość delikatnie wymieszać szpachelką.
Biszkopt można upiec w rancie, nie natłuszczając jego boków, dzięki czemu pięknie wyrośnie ku górze.
Na papierze do pieczenia ustawić rant, przełożyć do niego wymieszaną masę.
Piec około 35 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt się upiekł. Odstawić do wystygnięcia.

Krem kasztanowo-waniliowy
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Dodać cukier puder i mąkę z kasztana jadalnego, cały czas mieszając.
Dodać wanilię, galgant i bertram, cały czas mieszając.
Gotowy krem przechować w lodówce do czasu przekładania tortu.

Syrop wiśniowy
Wodę z cukrem wymieszać i zagotować. Schłodzić.
Po schłodzeniu dodać wiśniówkę. Wymieszać.
Odstawić.

Wiśnie
Wiśnie mrożone rozmrozić (z wiśni świeżych usunąć pestki).

Czekolada gorzka
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.

Tort orkiszowy wiśniowo-czekoladowy
Upieczony biszkopt przekroić poziomo na trzy równe części.
Spód – dolna część – nasączyć syropem wiśniowym.

Wyłożyć część kremu kasztanowo-waniliowego. Na kremie ułożyć wiśnie. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptu. Nasączyć syropem wiśniowym i wyłożyć kolejną część kremu kasztanowo-waniliowego. Ułożyć wiśnie. Ostatnią część biszkoptu (góra) nasączyć od dołu i od góry syropem wiśniowym (zazwyczaj górna część podczas wypieku ma delikatne wzniesienie) i ułożyć na samej górze. Wyłożyć krem kasztanowo-waniliowy na górę oraz na boki ciasta.

Obsypać czekoladą. Można udekorować wiśniami.
Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!



Najnowsze wpisy

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

Tarta dyniowa

Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]

23 paź 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin