Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Tiramisu orkiszowe
Dodano: 25 cze 2025 Alfreda Walkowska
Biszkopt – składniki:
Masa serowa – składniki:
Dodatkowe składniki:
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając łyżkami wodę, cukier, cukier waniliowy, potem żółtka i sól.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, małymi partiami dodawać do otrzymanej masy, mieszać delikatnie zachowując puszystość ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Wyłożyć ciasto do foremki.
Piec ok. 20-30 minut.
Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną – 150 ml.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć z serkiem.
Kawę orkiszową schłodzić, dodać likier.
Upieczony i ostudzony biszkopt delikatnie nasączyć mieszanką kawy z likierem używając ok. połowy płynu.
Wyłożyć na biszkopt połowę masy z serkiem.
Jako kolejną warstwę poukładać nasączone w kawie z likierem biszkopty.
Wyłożyć drugą część masy serowej.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem obficie posypać kakao.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025