Wątróbka drobiowa z boczniakami
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]
25 cze 2025
Tiramisu orkiszowe
Dodano: 25 cze 2025 Alfreda Walkowska
Biszkopt – składniki:
Masa serowa – składniki:
Dodatkowe składniki:
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając łyżkami wodę, cukier, cukier waniliowy, potem żółtka i sól.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, małymi partiami dodawać do otrzymanej masy, mieszać delikatnie zachowując puszystość ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni. Wyłożyć ciasto do foremki.
Piec ok. 20-30 minut.
Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną – 150 ml.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć z serkiem.
Kawę orkiszową schłodzić, dodać likier.
Upieczony i ostudzony biszkopt delikatnie nasączyć mieszanką kawy z likierem używając ok. połowy płynu.
Wyłożyć na biszkopt połowę masy z serkiem.
Jako kolejną warstwę poukładać nasączone w kawie z likierem biszkopty.
Wyłożyć drugą część masy serowej.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem obficie posypać kakao.
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]
25 cze 2025
1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]
25 cze 2025