Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Tatarak
Dodano: 27 lis 2024 Alfreda Walkowska
Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chlebem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz na żadną ciężką lub dłuższą chorobę. Nikt nie powinien zrezygnować z tak przyrządzonego proszku, bowiem ten, kto jest zdrowy i codziennie je ten proszek, nie nabawi się choroby i nie będzie przez długi czas leżał obłożnie chory w łóżku. Ten zaś, kto jest chory i spożywa ten proszek, wyzdrowieje.
św. Hildegarda z Bingen
Środek profilaktyczny, osłabienie sił obronnych organizmu, oczyszczenie krwi i soków, trawienie.
dr Gottfried Hertzka
Mieszanka z tatarakiem:
Tatarak – Acornus calamus 20,0 g
Bertram – Anacyclus pyrethrum 10,0 g
Cynamon cejloński – Cinnamomum verum 10,0 g
M. D. S. Dziennie 1-3 szczypty z chlebem, w ciepłym np. napoju pietruszkowym lub zupie.
Bertram Anacyclus pyrethrum
Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł.
Cynamon cejloński Cinnamomum verum
W człowieku, który często go spożywa, zmniejsza ilość złych soków i przysparza dobrych.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025