Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Tatarak
Dodano: 27 lis 2024 Alfreda Walkowska
Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chlebem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz na żadną ciężką lub dłuższą chorobę. Nikt nie powinien zrezygnować z tak przyrządzonego proszku, bowiem ten, kto jest zdrowy i codziennie je ten proszek, nie nabawi się choroby i nie będzie przez długi czas leżał obłożnie chory w łóżku. Ten zaś, kto jest chory i spożywa ten proszek, wyzdrowieje.
św. Hildegarda z Bingen
Środek profilaktyczny, osłabienie sił obronnych organizmu, oczyszczenie krwi i soków, trawienie.
dr Gottfried Hertzka
Mieszanka z tatarakiem:
Tatarak – Acornus calamus 20,0 g
Bertram – Anacyclus pyrethrum 10,0 g
Cynamon cejloński – Cinnamomum verum 10,0 g
M. D. S. Dziennie 1-3 szczypty z chlebem, w ciepłym np. napoju pietruszkowym lub zupie.
Bertram Anacyclus pyrethrum
Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł.
Cynamon cejloński Cinnamomum verum
W człowieku, który często go spożywa, zmniejsza ilość złych soków i przysparza dobrych.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024