Tatarak

Dodano: 27 lis 2024 Alfreda Walkowska

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz na żadną ciężką lub dłuższą chorobę. Nikt nie powinien zrezygnować z tak przyrządzonego proszku, bowiem ten, kto jest zdrowy i codziennie je ten proszek, nie nabawi się choroby i nie będzie przez długi czas leżał obłożnie chory w łóżku. Ten zaś, kto jest chory i spożywa ten proszek, wyzdrowieje.  

św. Hildegarda z Bingen

Środek profilaktyczny, osłabienie sił obronnych organizmu, oczyszczenie krwi i soków, trawienie.

dr Gottfried Hertzka

Mieszanka z tatarakiem:

Tatarak – Acornus calamus 20,0 g
Bertram – Anacyclus pyrethrum 10,0 g
Cynamon cejloński – Cinnamomum verum 10,0 g
M. D. S. Dziennie 1-3 szczypty z chlebem, w ciepłym np. napoju pietruszkowym lub zupie.

Bertram Anacyclus pyrethrum
Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł.

Cynamon cejloński Cinnamomum verum
W człowieku, który często go spożywa, zmniejsza ilość złych soków i przysparza dobrych.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin