Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Tatarak
Dodano: 27 lis 2024 Alfreda Walkowska
Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chlebem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz na żadną ciężką lub dłuższą chorobę. Nikt nie powinien zrezygnować z tak przyrządzonego proszku, bowiem ten, kto jest zdrowy i codziennie je ten proszek, nie nabawi się choroby i nie będzie przez długi czas leżał obłożnie chory w łóżku. Ten zaś, kto jest chory i spożywa ten proszek, wyzdrowieje.
św. Hildegarda z Bingen
Środek profilaktyczny, osłabienie sił obronnych organizmu, oczyszczenie krwi i soków, trawienie.
dr Gottfried Hertzka
Mieszanka z tatarakiem:
Tatarak – Acornus calamus 20,0 g
Bertram – Anacyclus pyrethrum 10,0 g
Cynamon cejloński – Cinnamomum verum 10,0 g
M. D. S. Dziennie 1-3 szczypty z chlebem, w ciepłym np. napoju pietruszkowym lub zupie.
Bertram Anacyclus pyrethrum
Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł.
Cynamon cejloński Cinnamomum verum
W człowieku, który często go spożywa, zmniejsza ilość złych soków i przysparza dobrych.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025