Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Tatarak
Dodano: 27 lis 2024 Alfreda Walkowska
Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chlebem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz na żadną ciężką lub dłuższą chorobę. Nikt nie powinien zrezygnować z tak przyrządzonego proszku, bowiem ten, kto jest zdrowy i codziennie je ten proszek, nie nabawi się choroby i nie będzie przez długi czas leżał obłożnie chory w łóżku. Ten zaś, kto jest chory i spożywa ten proszek, wyzdrowieje.
św. Hildegarda z Bingen
Środek profilaktyczny, osłabienie sił obronnych organizmu, oczyszczenie krwi i soków, trawienie.
dr Gottfried Hertzka
Mieszanka z tatarakiem:
Tatarak – Acornus calamus 20,0 g
Bertram – Anacyclus pyrethrum 10,0 g
Cynamon cejloński – Cinnamomum verum 10,0 g
M. D. S. Dziennie 1-3 szczypty z chlebem, w ciepłym np. napoju pietruszkowym lub zupie.
Bertram Anacyclus pyrethrum
Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł.
Cynamon cejloński Cinnamomum verum
W człowieku, który często go spożywa, zmniejsza ilość złych soków i przysparza dobrych.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025