Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Tarta orkiszowo-cytrynowa pod chmurką
Dodano: 26 cze 2024 Alfreda Walkowska
Tarta
Składniki:
Przygotowanie:
Mąki i cukier wymieszać. Dodać masło. Wymieszać. Uzyskamy konsystencję „bułki tartej”. Dodać jajko. Wymieszać. Uformować kulkę. Owinąć wosk-owijką. Umieścić w lodówce na min. 30 minut. Rozgrać piekarnik do temp. 200°C.
Rozwałkować. Ciasto ułożyć w formie do tart. Przekłuć widelcem surowe ciasto.
Piec 15-20 minut aż się ciasto zarumieni.
Wyciągnąć i ostudzić.
Cytrynowa masa
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w garnku energicznie mieszając, zagotować, cały czas mieszając, zmniejszyć temperaturę i mieszać przez około 5 minut. Przecedzić przez sitko, aby został sam budyń bez grudek. Odstawić.
Chmurka
Składniki:
Przygotowanie:
Białka ubić na piankę, dodać cukier partiami, cały czas ubijać.
Połączenie wszystkich części:
Schłodzoną tartę napełnić masą cytrynową (również wystudzoną), na masę ułożyć ubite białka. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 160°C – piec 20-25 minut do momentu pojawienia się „złotego” rumienia na chmurce.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025