Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Tarta orkiszowo-cytrynowa pod chmurką
Dodano: 26 cze 2024 Alfreda Walkowska
Tarta
Składniki:
Przygotowanie:
Mąki i cukier wymieszać. Dodać masło. Wymieszać. Uzyskamy konsystencję „bułki tartej”. Dodać jajko. Wymieszać. Uformować kulkę. Owinąć wosk-owijką. Umieścić w lodówce na min. 30 minut. Rozgrać piekarnik do temp. 200°C.
Rozwałkować. Ciasto ułożyć w formie do tart. Przekłuć widelcem surowe ciasto.
Piec 15-20 minut aż się ciasto zarumieni.
Wyciągnąć i ostudzić.
Cytrynowa masa
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w garnku energicznie mieszając, zagotować, cały czas mieszając, zmniejszyć temperaturę i mieszać przez około 5 minut. Przecedzić przez sitko, aby został sam budyń bez grudek. Odstawić.
Chmurka
Składniki:
Przygotowanie:
Białka ubić na piankę, dodać cukier partiami, cały czas ubijać.
Połączenie wszystkich części:
Schłodzoną tartę napełnić masą cytrynową (również wystudzoną), na masę ułożyć ubite białka. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 160°C – piec 20-25 minut do momentu pojawienia się „złotego” rumienia na chmurce.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025