Tarta orkiszowo-cytrynowa pod chmurką

Dodano: 26 cze 2024 Alfreda Walkowska

Tarta
Składniki:

  • 230 g mąki orkiszowej typ 650
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 20 g mąki migdałowej
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:
Mąki i cukier wymieszać. Dodać masło. Wymieszać. Uzyskamy konsystencję „bułki tartej”. Dodać jajko. Wymieszać. Uformować kulkę. Owinąć wosk-owijką. Umieścić w lodówce na min. 30 minut. Rozgrać piekarnik do temp. 200°C.
Rozwałkować. Ciasto ułożyć w formie do tart. Przekłuć widelcem surowe ciasto.
Piec 15-20 minut aż się ciasto zarumieni.
Wyciągnąć i ostudzić.


Cytrynowa masa
Składniki:

  • sok z dwóch wyciśniętych cytryn (ok. 150 ml)
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 160 g masła
  • 3 jajka
  • 3 żółtka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w garnku energicznie mieszając, zagotować, cały czas mieszając, zmniejszyć temperaturę i mieszać przez około 5 minut. Przecedzić przez sitko, aby został sam budyń bez grudek. Odstawić.


Chmurka
Składniki:

  • 3 białka (które pozostały z kremu cytrynowego)
  • 100 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Białka ubić na piankę, dodać cukier partiami, cały czas ubijać. 


Połączenie wszystkich części:
Schłodzoną tartę napełnić masą cytrynową (również wystudzoną), na masę ułożyć ubite białka. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 160°C – piec 20-25 minut do momentu pojawienia się „złotego” rumienia na chmurce.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin