Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Tarta dyniowa
Dodano: 23 paź 2024 Alfreda Walkowska
Składniki ciasto:
Nadzienie:
Sos:
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać według podanej kolejności (mąka, masło, żółtko, woda, sól). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Średniej wielkości formę do tarty wysmarować dokładnie masłem.
Obrać i pokroić dynię. Kawałki dyni gotować w garnku w 1/2 szklanki wody przez ok. 15-20 minut.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni.
Ugotowaną dynię połączyć z cebulą i czosnkiem. Dokładnie zblendować, doprawić do smaku.
Przygotować sos: do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i odstawić.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, wykleić nim spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w 200℃ przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika wstępnie upieczone ciasto i wyłożyć nadzieniem dyniowym.
Wszystko zalać sosem. Piec w temperaturze 200℃ przez 30 minut.
Tartę podawać lekko ostudzoną lub na zimno.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025