Tarta dyniowa

Dodano: 23 paź 2024 Alfreda Walkowska

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 650
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50-60 ml wody
  • sól
  • olej słonecznikowy (do smażenia)
  • masło (do wysmarowania formy)

Nadzienie:

  • 2 małe cebule
  • ok. 1/2 kg dyni
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki bertramu
  • 1/3 łyżeczki galgantu
  • 1 łyżeczka „Hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanki”

Sos:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki orkiszowej typ 650

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać według podanej kolejności (mąka, masło, żółtko, woda, sól). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 

Średniej wielkości formę do tarty wysmarować dokładnie masłem.

Obrać i pokroić dynię. Kawałki dyni gotować w garnku w 1/2 szklanki wody przez ok. 15-20 minut.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni.

Ugotowaną dynię połączyć z cebulą i czosnkiem. Dokładnie zblendować, doprawić do smaku.

Przygotować sos: do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i odstawić.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, wykleić nim spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w 200℃ przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika wstępnie upieczone ciasto i wyłożyć nadzieniem dyniowym.

Wszystko zalać sosem. Piec w temperaturze 200℃ przez 30 minut. 

Tartę podawać lekko ostudzoną lub na zimno.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin