Szanta

Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska

1.33 Szanta (marrubium)
Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom.

Głuchota
Kto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do uszu. Powinien także położyć gorącą szantę na uszach i całej głowie, a zyska lep­szy słuch, bowiem jej ciepło jest ostre, zaś sok gorzki, [i dlatego] upłynnia ona skrzepnięte soki i przepędza dym, przez który uszy są głuche, podobnie jak wiatr rozpędza kurz.

Gardło
Kto odczuwa dolegliwości w gardle, powinien ugotować szantę w wodzie, następnie tę wodę odcedzić przez ściereczkę i dodać do niej dwa razy więcej wina. Następnie niech zagotuje ją po raz drugi w misce i doda dostateczną ilość smalcu. Otrzymany napój powinien pić często, a wyzdrowieje, bowiem mocne i gorzkie siły [szanty], zmieszane z winem i smalcem, usuwają dolegliwości chorego gardła.
Kaszel
Poza tym, kto ma kaszel, ten powinien wziąć jednakowe ilości kopru włoskiego i koperku, dodać do tego jedną trzecią szanty, zagotować w winie, odcedzić przez ściereczkę i wypić, a kaszel minie. Bierze się on bowiem z dolegliwości płuc i wątroby, które łagodzi szanta. Koperek wysusza kaszel, zaś koper włoski wraz z posłodzonym winem leczą go.

Trzewia
Kto ma słabe trzewia lub przepuklinę, ten powinien ugotować szantę w winie, dodać do niej dostateczną ilość miodu, po czym przelać do garnka i często pić ten schłodzony wywar, a wyleczy on trzewia.

św. Hildegarda z Bingen

Wywar z ziela szanty (Marubium vulgare) można zastosować:

  • jako środek ułatwiający usuwanie nadmiaru wydzieliny w górnych drogach oddechowych, 
  • po przeziębieniu, grypie, w przewlekłych stanach zapalnych migdałów, zatok, gardła, uporczywym kaszle, chrypce.

Zupa z szanty

Składniki:

  • 2 łyżki ziela szanty (Herb. Marrubii)
  • 1 filiżanka wody
  • 2 filiżanki wina
  • 2-3 łyżki tłustej śmietany

Przygotowanie:

Ziele szanty zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3-4 min, odcedzić. Do wywaru z szanty dodać wino i śmietanę, ponownie zagotować (ok. 2 min).

Zastosowanie:

Pić ciepłe 1-2 razy dziennie, dorośli po 1/4-1/3 szklanki, dzieci w zależności od wieku i wagi odpowiednio mniej. Czas trwania kuracji: 1-3 tygodni.

fragment z książki „Powrót do harmonii” dr Alfredy Walkowskiej


Mieszanka ziołowa z szantą

Ziele szanty – Herb. Marrubii 10,0 g 
Ziele kopru włoskiego – Herb. Foeniculi 30,0 g
Ziele koperku ogrodowego – Herb. Anethi 30,0 g

Dwie łyżki mieszanki ziołowej z szantą łączy się z ½ litra dobrego wina i gotuje przez 3 – 4 minut. Przy tym wyparowuje większość zawartego w nim alkoholu. 

Dawkowanie: eliksir pije się ciepły, 2 do 4 razy dziennie, ½ filiżanki. Zwalcza pierwsze objawy kaszlu i kataru siennego.

Dzieciom młodszym (do 6 roku życia) podaje się kilka razy dziennie łyżeczkę, natomiast starszym (do 12 lat) pełną łyżkę. 

Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Ciasto orkiszowe z papierówkami

Składniki: ok. 500 g obranych i pokrojonych na ćwiartki papierówek 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym 3/4 szklanki […]

24 lip 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin