Sałatka orkiszowa na lato – z tuńczykiem i winogronem

Dodano: 24 lip 2024 Alfreda Walkowska

Składniki: 

  • 150 g tuńczyka w oleju słonecznikowym (ze słoiczka)
  • garść winogron
  • pomidor
  • kilka rzodkiewek
  • łyżka szczypiorku posiekanego
  • kilka liści sałaty
  • 2-3 łyżki oleju z orzecha włoskiego
  • 2-3 liście szałwii lekarskiej
  • ząbek czosnku
  • makaron orkiszowy 
  • sól
  • Przyprawa do potraw-mieszanka
  • Mieszanka z kminem rzymskim

Przygotowanie:

Do misy przełożyć umytą sałatę, pokrojone w talarki winogrona, pokrojony pomidor, rzodkiewki, szczypior, roztarty ząbek czosnku z listkami szałwii, rozdrobniony tuńczyk i ugotowany makaron orkiszowy.
Dodać olej z orzecha włoskiego, przyprawić.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin