Różyczki

Dodano: 26 lut 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta galgantu
  • 1 szczypta
  • bertramu
  • 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do smażenia/pieczenia)
  • ulubiona konfitura: z róży, wiśni lub pigwy
  • cukier puder trzcinowy z wanilią

Przygotowanie:

Ciasto zagnieść do konsystencji ciasta na pierogi (dokładnie wyrobione ciasto odkleja się od dłoni, pozostawiając je czyste). Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Następnie starannie je rozwałkować na grubość ok. 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wykrawać duże koła, a kieliszkiem mniejsze.

Naciąć obrzeża w 4 miejscach. Na każde duże kółko położyć małe i docisnąć palcem na środku, aby się skleiły.

W rondlu mocno rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim ciastka do zrumienienia na kolor herbacianych róż. Bardzo ostrożnie – różyczki są niezwykle kruche – wykładać na papierowy ręcznik lub bibułę.

Na osączone dodać łyżeczkę konfitury i posypać obficie cukrem pudrem połączonym z wanilią.

Przy wykrawaniu różyczek podsypywać jak najmniej mąki. Nadmiar mąki usunąć przed smażeniem ciastek, inaczej mąka się przypali.
Aby ciastka się nie przypalały, co jakiś czas dodawać do smażenia plastry ziemniaków.

Tradycyjnym sposobem sprawdzenia, czy tłuszcz odpowiednio się rozgrzał, jest wrzucenie do niego małego kawałka ciasta – jeśli szybko wypłynie i zrumieni się, można przystępować do smażenia. Należy pilnować, aby tłuszcz nie rozgrzał się za mocno, ponieważ dojdzie do przypalenia z zewnątrz, a środek może pozostać surowy.



Najnowsze wpisy

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin