Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Racuchy orkiszowe z jabłkami
Dodano: 23 lip 2025 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: kwaśne mleko wymieszać starannie z mąką, roztrzepanymi jajkami, galgantem i bertramem oraz sodą (dodać na końcu). Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję i gęstość śmietany.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy.
Łyżką wykładać na patelnię porcje ciasta, na wierzch każdej kłaść kawałki jabłka. Można na jabłko nałożyć dodatkową niewielką porcję ciasta. Smażyć z dwu stron na kolor złoty.
Po usmażeniu oprószyć posypką, wykonaną wcześniej z cynamonu i cukru trzcinowego.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025