Racuchy orkiszowe z jabłkami

Dodano: 23 lip 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1⁄2 l kwaśnego mleka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2–3 jajka
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • 4–5 średnich jabłek
  • cynamon cejloński
  • cukier trzcinowy
  • olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: kwaśne mleko wymieszać starannie z mąką, roztrzepanymi jajkami, galgantem i bertramem oraz sodą (dodać na końcu). Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję i gęstość śmietany.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy.

Łyżką wykładać na patelnię porcje ciasta, na wierzch każdej kłaść kawałki jabłka. Można na jabłko nałożyć dodatkową niewielką porcję ciasta. Smażyć z dwu stron na kolor złoty.

Po usmażeniu oprószyć posypką, wykonaną wcześniej z cynamonu i cukru trzcinowego.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin