Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim
Dodano: 22 paź 2025 Alfreda Walkowska
Przepis dla sześcioosobowej rodziny
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka zmielić na drobnym sitku. Doprawić kminem mielonym, majerankiem, rozmarynem, galgantem oraz pieprzem.
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę i uformować pulpety.
Pulpety ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.
Koper włoski umyć, przekroić i pokroić w cienkie piórka. Patisony oczyścić i pokroić w ćwiartki.
Na patelni rozgrzać masło, dodać koper włoski i lekko podsmażyć. Następnie dodać patisony, całość zalać śmietanką.
Doprawić solą, pieprzem, galgantem i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.
Gotowe pulpety ułożyć w głębokim naczyniu lub misce, zalać patisonami z koprem włoskim i posypać świeżym koperkiem oraz natką pietruszki.
Można podawać na ciepło jako danie główne – aromatyczne i wyraziste.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]
22 paź 2025