Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Dodano: 22 paź 2025 Alfreda Walkowska

Przepis dla sześcioosobowej rodziny

Składniki:

  • mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg
  • patisony – ok. 500 g
  • koper włoski – 2 sztuki
  • śmietanka 31% – ok. 200 ml
  • masło klarowane – do smażenia
  • kmin rzymski mielony
  • majeranek
  • rozmaryn
  • pieprz grubo mielony
  • sól
  • galgant mielony
  • sok z cytryny
  • świeży koper i natka pietruszki – do posypania

Sposób przygotowania:
Mięso z indyka zmielić na drobnym sitku. Doprawić kminem mielonym, majerankiem, rozmarynem, galgantem oraz pieprzem.
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę i uformować pulpety.
Pulpety ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.
Koper włoski umyć, przekroić i pokroić w cienkie piórka. Patisony oczyścić i pokroić w ćwiartki.
Na patelni rozgrzać masło, dodać koper włoski i lekko podsmażyć. Następnie dodać patisony, całość zalać śmietanką.
Doprawić solą, pieprzem, galgantem i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.
Gotowe pulpety ułożyć w głębokim naczyniu lub misce, zalać patisonami z koprem włoskim i posypać świeżym koperkiem oraz natką pietruszki.

Można podawać na ciepło jako danie główne – aromatyczne i wyraziste.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

Bułeczki orkiszowe z twarożkiem kozim

Składniki: Nadzienie: 300 g twarogu koziego skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Ciasto: 250 g mleka 40 g świeżych drożdży pokruszonych 20 g cukru […]

24 wrz 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin