Pstrąg z migdałami

Dodano: 26 mar 2025 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 2 sprawione pstrągi
  • olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia
  • 100 g migdałów posiekanych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 szczypty „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • 1⁄2 łyżeczki „Przyprawy do potraw – mieszanki”
  • 1–2 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 4–5 suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Rybę umyć, osuszyć, posolić, posypać przyprawami i rozgniecionym w prasce czosnkiem. Oprószyć mąką.
Rozgrzać na patelni olej, rybę podsmażać po kilka minut z obu stron.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać migdałami. Można dodać suszone pomidory. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin