• Alfreda Walkowska

Orkiszaki - kotleciki z pietruszką i grzybami (pieczarkami)

Orkiszaki


Składniki:

  • 200 g ziarna orkiszu siekanego

  • 250 g pieczarek (grzybów)

  • 1 cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 4-5 łyżek bułki tartej orkiszowej

  • pęczek zielonej pietruszki

  • ½ łyżeczki bertramu

  • ½ łyżeczki galgantu

  • "Przyprawa do potraw - mieszanka" - do smaku

  • "Mieszanka z kozieradką" - do smaku

  • masło klarowane/ olej słonecznikowy do smażenia

  • bułka tarta orkiszowa do obtoczenia kotlecików 

Przygotowanie:

Ziarno ugotować. Cebulę, czosnek i pieczarki po oczyszczeniu i umyciu drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, wszystko razem poddusić. Do ugotowanego ziarna dodać wszystkie składniki, dodać pokrojoną drobno pietruszkę. Doprawić do smaku.  Dodać jajka i bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać. Zwilżać dłonie wodą, formować małe kotleciki, a następnie obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na oleju lub maśle z dwóch stron do momentu zarumienienia się.

228 wyświetlenia

SKLEPY FIRMOWE

Polskie Centrum 

św. Hildegardy ®

dr Alfreda Walkowska

Centrum Spotkań im. Jana Pawła II
pl. kard. S. Wyszyńskiego 1
(w budynku Kościoła MB Królowej Polski)
59-220 Legnica

ul. Karmelicka 43 / przyziemie

31-128 Kraków

© copyright by Polskie Centrum św. Hildegardy ®

KONTAKT

Legnica

Poniedziałek–piątek 09:00–16:00

tel.: 76 854 64 86

(zamówienia telefoniczne)

kom.: 516 036 062

(zamówienia internetowe)

e-mail: orkisz@hildegarda.pl

Kraków

Poniedziałek–piątek 10:00–17:00

czwartek 11:00–18:00

tel. sklep stacjonarny Kraków: 665 229 744

Polski Centrum św. Hildegardy