• Alfreda Walkowska

Miód gruszkowo–ziołowy

Miód gruszkowo-ziołowy


Składniki:

  • 1,5 kg gruszek

  • 8 łyżek miodu

  • 100 g przyprawy do miodu gruszkowo-ziołowego (mieszanki ziołowej złożonej z: 35 g korzenia wszewłogi górskiej (Radix Mei), 28 g korzenia galgantu (Rhiz. Galangae), 22 g korzenia lukrecji (Radix Liquiritiae), 15 g cząbru ogrodowego (Herba Saturejae hortensis)

 

Przygotowanie:

8-12 (1,5 kg) gruszek obranych i ugotowanych na miękko, ewentualnie jedną pigwę do smaku (wodę z gruszek odcedzić!) wymieszać na mus. Następnie dodać do musu 8 łyżek stołowych rozgrzanego miodu (odszumowanego) oraz 100 g mieszanki ziołowej, wymieszać i bardzo krótko zagotować. Wlać do kilku sterylnych słoików, zużywać porcjami, zawsze przechowywać w lodówce.

fragment z książki "Powrót do harmonii" Alfreda Walkowska

258 wyświetlenia

SKLEPY FIRMOWE

Polskie Centrum 

św. Hildegardy ®

dr Alfreda Walkowska

Centrum Spotkań im. Jana Pawła II
pl. kard. S. Wyszyńskiego 1
(w budynku Kościoła MB Królowej Polski)
59-220 Legnica

ul. Karmelicka 43 / przyziemie

31-128 Kraków

KONTAKT

© copyright by Polskie Centrum św. Hildegardy ®

Legnica

sklep w Legnicy nieczynny do odwołania - realizacja tylko zamówień internetowych

tel.: 76 854 64 86

kom.: 516 036 062

e-mail: orkisz@hildegarda.pl

Kraków

Poniedziałek–piątek 11:00–17:00

czwartek 11:00–18:00

tel. sklep stacjonarny Kraków: 665 229 744

Polski Centrum św. Hildegardy