• Alfreda Walkowska

Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką


Ciasto drożdżowe - składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej (typ 650)

  • ½ kostki masła

  • 1 jajko

  • ½ szklanka cukru trzcinowego

  • 40 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka serwatki lub mleka

  • świeże wiśnie drylowane lub w słoiku

  • ½ łyżeczki soli

Kruszonka orkiszowa - składniki:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru trzcinowego


Przygotowanie:

Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.


Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.


W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.


Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.


900 wyświetlenia

SKLEPY FIRMOWE

Polskie Centrum 

św. Hildegardy ®

dr Alfreda Walkowska

Centrum Spotkań im. Jana Pawła II
pl. kard. S. Wyszyńskiego 1
(w budynku Kościoła MB Królowej Polski)
59-220 Legnica

ul. Karmelicka 43 / przyziemie

31-128 Kraków

© copyright by Polskie Centrum św. Hildegardy ®

KONTAKT

Legnica

Poniedziałek–piątek 09:00–16:00

tel.: 76 854 64 86

(zamówienia telefoniczne)

kom.: 516 036 062

(zamówienia internetowe)

e-mail: orkisz@hildegarda.pl

Kraków

Poniedziałek–piątek 10:00–17:00

czwartek 11:00–18:00

tel. sklep stacjonarny Kraków: 665 229 744

Polski Centrum św. Hildegardy