• Alfreda Walkowska

Chleb orkiszowy + zakwas orkiszowy

Chleb orkiszowy - składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej (200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału + 800 g "białej" mąki orkiszowej typ 650)

  • 30-40 g drożdży

  • 1 łyżeczka (płaska) cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka soli

  • galgant (proszek, ¼ łyżeczki)

  • bertram (proszek, ¼ łyżeczki)

  • ciepła woda

Przygotowanie:

Wersja I - Chleb orkiszowy na drożdżach

Mąkę z pełnego przemiału połączyć z wodą i pozostawić na min. 2–4 godziny.

Dodać mąkę orkiszową "białą", pozostałe składniki, wyrobić i odstawić do foremki do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200–220°C, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę (do 180°C) i piec jeszcze ok. 1 godziny.

Można włożyć miseczkę z wodą do piekarnika, aby chleb nie był zbyt suchy. Chcąc uzyskać chrupiącą skórkę, po wyjęciu i odparowaniu (np. na siatce z piekarnika), posmarować powierzchnię jeszcze gorącego bochenka wodą.


Wersja II - Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym

Można według tego przepisu upiec chleb na zakwasie orkiszowym (niżej dwie wersje przygotowania zakwasu). Z oryginalnego składu usuwamy wówczas drożdże i cukier.


Na 1 kg mąki potrzebujemy ok. 200 g zakwasu. Modyfikujemy w niewielkim stopniu również sposób przygotowania:

Mąkę z pełnego przemiału łączymy z zakwasem, pozostawiamy na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Po dodaniu mąki białej i wody, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 1-2 godz.). Dopiero po ponownym wyrośnięciu dodajemy sól i przyprawy. Przekładamy do foremek, które zostały wcześniej natłuszczone. Ciasto znowu musi wyrosnąć, ale teraz wystarczy już ok. 1 godziny. Włożyc do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30–40 minut.

Po upieczeniu bochenek wyłożyć na ruszt, aby odparował, posmarować wodą, jeśli chce się uzyskać efekt chrupiącej skórki.


Zakwas orkiszowy 1

  • 6 łyżek mąki orkiszowej z pełnego przemiału lub płatków orkiszowych drobnych

  • ½ l letniej wody

Składniki umieścić w słoiku, pozostawiając miejsce na fermentację. Odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po ok. 2–3 dniach.


Zakwas orkiszowy 2

  • 4 łyżki płatków orkiszowych drobnych lub mąki z pełnego przemiału

  • 100 ml wody

Składniki wymieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu. Następnego dnia dodać 1–2 łyżki płatków lub mąki i odpowiednio 3–4 łyżki wody (zimnej).

Kolejnego dnia podobnie i tak przez 5–7 dni.

Zakwas powinien mieć konsystencję śmietany i lekko kwaśny zapach.



583 wyświetlenia

SKLEPY FIRMOWE

Polskie Centrum 

św. Hildegardy ®

dr Alfreda Walkowska

Centrum Spotkań im. Jana Pawła II
pl. kard. S. Wyszyńskiego 1
(w budynku Kościoła MB Królowej Polski)
59-220 Legnica

ul. Karmelicka 43 / przyziemie

31-128 Kraków

© copyright by Polskie Centrum św. Hildegardy ®

KONTAKT

Legnica

Poniedziałek–piątek 09:00–16:00

tel.: 76 854 64 86

(zamówienia telefoniczne)

kom.: 516 036 062

(zamówienia internetowe)

e-mail: orkisz@hildegarda.pl

Kraków

Poniedziałek–piątek 10:00–17:00

czwartek 11:00–18:00

tel. sklep stacjonarny Kraków: 665 229 744

Polski Centrum św. Hildegardy