Bakaliowiec orkiszowy

Dodano: 28 paź 2020

Bakaliowiec orkiszowy

Składniki – ciasto:

  • ½ kg mąki orkiszowej (typ 650)
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki – krem:

  • ½ l napoju orkiszowego/ mleka koziego
  • 2½ łyżki mąki orkiszowej (typ 650)2½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła

Składniki – masa bakaliowa:

  • 100 g orzechów
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 łyżeczki miodu
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekanym, miękkim masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich wyłożyć na osobną blachę. Piec w temperaturze 180º C przez 20 – 25 minut.

Mleko i cukier zagotować. W ¼ szklanki mleka rozprowadzić mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka z cukrem. Wszystko mieszać aż do zagotowania. Następnie wystudzić. Zimne zmiksować z masłem.

Masło z cukrem i miodem podgrzać, cały czas mieszając. Dodać posiekane orzechy I migdały. Smażyć kilka minut na małym ogniu, co chwile mieszając.

Na jednym z blatów upieczonego ciasta rozsmarować równomiernie prawie całą ilość kremu (pozostawiając ok 5 łyżek), przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały krem, następnie wyłożyć masę bakaliową.

Pozostawić do wystygnięcia.