Bakaliowiec orkiszowy
Dodano: 28 paź 2020
Bakaliowiec orkiszowy
Składniki – ciasto:
- ½ kg mąki orkiszowej (typ 650)
- 200 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki – krem:
- ½ l napoju orkiszowego/ mleka koziego
- 2½ łyżki mąki orkiszowej (typ 650)2½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
Składniki – masa bakaliowa:
- 100 g orzechów
- 100 g mielonych migdałów
- 4 łyżeczki miodu
- 100 g masła
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekanym, miękkim masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich wyłożyć na osobną blachę. Piec w temperaturze 180º C przez 20 – 25 minut.
Mleko i cukier zagotować. W ¼ szklanki mleka rozprowadzić mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka z cukrem. Wszystko mieszać aż do zagotowania. Następnie wystudzić. Zimne zmiksować z masłem.
Masło z cukrem i miodem podgrzać, cały czas mieszając. Dodać posiekane orzechy I migdały. Smażyć kilka minut na małym ogniu, co chwile mieszając.
Na jednym z blatów upieczonego ciasta rozsmarować równomiernie prawie całą ilość kremu (pozostawiając ok 5 łyżek), przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały krem, następnie wyłożyć masę bakaliową.
Pozostawić do wystygnięcia.