• Alfreda Walkowska

Bakaliowiec orkiszowy

Bakaliowiec orkiszowy


Składniki - ciasto:

  • ½ kg mąki orkiszowej (typ 650)

  • 200 g cukru trzcinowego

  • 200 g masła

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki - krem:

  • ½ l napoju orkiszowego/ mleka koziego

  • 2½ łyżki mąki orkiszowej (typ 650)

  • 2½ łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 łyżek cukru trzcinowego

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 kostka masła

Składniki - masa bakaliowa:

  • 100 g orzechów

  • 100 g mielonych migdałów

  • 4 łyżeczki miodu

  • 100 g masła

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekanym, miękkim masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich wyłożyć na osobną blachę. Piec w temperaturze 180º C przez 20 - 25 minut.


Mleko i cukier zagotować. W ¼ szklanki mleka rozprowadzić mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka z cukrem. Wszystko mieszać aż do zagotowania. Następnie wystudzić. Zimne zmiksować z masłem.


Masło z cukrem i miodem podgrzać, cały czas mieszając. Dodać posiekane orzechy I migdały. Smażyć kilka minut na małym ogniu, co chwile mieszając.


Na jednym z blatów upieczonego ciasta rozsmarować równomiernie prawie całą ilość kremu (pozostawiając ok 5 łyżek), przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały krem, następnie wyłożyć masę bakaliową.


Pozostawić do wystygnięcia.

563 wyświetlenia

SKLEPY FIRMOWE

Polskie Centrum 

św. Hildegardy ®

dr Alfreda Walkowska

Centrum Spotkań im. Jana Pawła II
pl. kard. S. Wyszyńskiego 1
(w budynku Kościoła MB Królowej Polski)
59-220 Legnica

ul. Karmelicka 43 / przyziemie

31-128 Kraków

KONTAKT

© copyright by Polskie Centrum św. Hildegardy ®

Legnica

sklep w Legnicy nieczynny do odwołania - realizacja tylko zamówień internetowych

tel.: 76 854 64 86

kom.: 516 036 062

e-mail: orkisz@hildegarda.pl

Kraków

Poniedziałek–piątek 11:00–17:00

czwartek 11:00–18:00

tel. sklep stacjonarny Kraków: 665 229 744

Polski Centrum św. Hildegardy