Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Pigwa
Dodano: 23 paź 2024 Alfreda Walkowska
Owoce pigwy – Cydoniae Fructus
3.4 Pigwa (quotanus)
Pigwa jest bardziej zimna niż ciepła. Drzewo to przypomina przebiegłość, która jest czasem pożyteczna, zaś innym razem nic niewarta. Jednak jego drewno i liście nie za bardzo nadają się do użytku przez człowieka. Jego owoc jest ciepły, suchy i ma w sobie dobrą mieszankę. Gdy jest dojrzały, spożywany na surowo nie zaszkodzi choremu ani zdrowemu, zaś ugotowany lub usmażony jest bardzo wartościowy dla jednego i drugiego.„Artretyzm”
Człowiek połamany artretyzmem powinien często jeść ten owoc po ugotowaniu lub usmażeniu. Pigwa utrzyma w ryzach jego artretyzm, nie oszołomi jego zmysłów, nie połamie członków i nie uczyni go nieporadnym. Owoc ten jest ciepły i suchy, dlatego stawi opór artretyzmowi, który jest zimny i wilgotny.Ślinotok
Kto wydziela dużo śliny, ten powinien często jeść ten owoc po ugotowaniu lub usmażeniu, a wysuszy go on wewnętrznie, wskutek czego zmniejszy się w nim ilość śliny.Wrzody
Jeśli człowiek ma na ciele jakieś wrzody lub zgniliznę, powinien ugotować lub usmażyć ten owoc, po czym z innymi przyprawa mi położyć na tych wrzodach, a te się zagoją. Mianowicie po winien on [wziąć] pigwę, jedną trzecią [tej ilości] krwawnika oraz malwę w ilości jednej trzeciej krwawnika, po czym wszystko utłuc i położyć na wrzodach, bowiem ich ciepło przewyższa ciepło wrzodów, sok z krwawnika przenika ich zgniliznę i usuwa ją, zaś malwa je goi.
św. Hildegarda z Bingen
Zastosowanie
Owoc pigwy jako konfitura, dżemy, galaretka pomaga w takich dolegliwościach jak:
ślinotok, choroba Parkinsona, zimny żołądek, kuracja antyreumatyczna, reumatyzm, artretyzm, arterioskleroza, profilaktyka artretyczna
W sytuacji wystąpienia wrzodów, (nadkażenie), odleżyn należy ugotować owoc pigwy z dodatkiem garści ziela krwawnika, malwy (ziela lub kwiatów). Po ugotowaniu w wodzie -5-7 minut, rozdrobnieniu, należy papkę położyć jako czysty kompres na chore miejsce. Wspomaga proces gojenia.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025