Pietruszka

Dodano: 26 mar 2025 Alfreda Walkowska

1.68 Pietruszka (petrosilinum)
Pietruszka jest z natury silna, zawiera ciepło i chłód i rośnie dzięki działaniu wiatru i wilgoci ziemi. Spożywanie surowej pietruszki jest dla człowieka korzystniejsze niż ugotowanej, bowiem po ugotowaniu siła jej działania doznaje pewnego uszczerbku.

Gorączka
Spożywanie jej uśmierza gorączki (…)

Żołądek
Ponadto kto ma słaby żołądek, ten niech weźmie pietruszkę i dwa razy tyle kopru włoskiego oraz tyle dziewanny, ile pie­truszki, po czym przyrządzi z tego papkę, do której doda masło lub tłuszcz wołowy i suchą sól. Niech często spożywa tak ugo­towaną potrawę. (…)

„Artretyzm”
Kogo dręczy artretyzm, ten powinien wziąć jednakową ilość pie­ truszki i kopru włoskiego oraz trochę mniej szałwii, delikatnie utrzeć wszystkie zioła w moździerzu, dodać zmieszaną z różami oliwę z oliwek, nanieść ten specyfik na miejsca, w których odczuwa ból, i przewiązać je chustą. (…)

Bóle
Kto cierpi z powodu bólu serca, śledziony lub bólu w boku, ten powinien ugotować pietruszkę w winie, dodać trochę octu i hoj­ nie miodu, po czym odcedzić przez ściereczkę. Niech specyfik ten pije często, a ten go wyleczy.

św. Hildegarda z Bingen


Napój pietruszkowy

Skład:
1 l dobrego wina gronowego
10-12 łodyg natki pietruszki
2 łyżki octu winnego
70-150 g (3-7 łyżek) miodu (diabetycy tylko 70 g)

Przygotowanie:
Wino, pietruszkę i ocet winny doprowadzić do wrzenia w wysokim naczyniu o małej powierzchni parowania (bez przykrycia), gotować 5 minut; dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki. Przez dodanie posiekanego korzenia pietruszki napój otrzymuje silniejsze działanie odwadniające, przez co wspomaga pracę nerek, znosząc obrzęki i silniej wzmacniając serce.

Zastosowanie:
3 razy dziennie po 20 ml po jedzeniu.

(przepis z książki „Powrót do harmonii” dr Alfreda Walkowska)



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin