Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Orkiszowo-malinowo do kawy
Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Biszkopt orkiszowy
Składniki:
Przygotowanie:
Białka ubić, dodawać małymi partiami cukier, ubijać, dodać wodę po jednej łyżce, teraz po jednym dodawać żółtka, na koniec gdy masa uzyska puszystość dodać mąkę z wanilią i proszkiem, delikatnie wmieszać.
Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, natłuścić boki, oprószyć bułką lub mąką. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180℃, 40-45 minut – do suchego patyczka.
Budyń orkiszowo-kasztanowy
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki porządnie mieszając zagotować i gotować kilka minut (cały czas mieszając). Ostudzić.
Maliny świeże – miseczka
Przygotowanie całości:
Po upieczeniu, ostygnięciu przekroić biszkopt na pół/wzdłuż. Przełożyć wiśniową (malinową) konfiturą. Na wierzch wyłożyć budyń. Udekorować malinami.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024