Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Orkiszowo-malinowo do kawy
Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Biszkopt orkiszowy
Składniki:
Przygotowanie:
Białka ubić, dodawać małymi partiami cukier, ubijać, dodać wodę po jednej łyżce, teraz po jednym dodawać żółtka, na koniec gdy masa uzyska puszystość dodać mąkę z wanilią i proszkiem, delikatnie wmieszać.
Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, natłuścić boki, oprószyć bułką lub mąką. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180℃, 40-45 minut – do suchego patyczka.
Budyń orkiszowo-kasztanowy
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki porządnie mieszając zagotować i gotować kilka minut (cały czas mieszając). Ostudzić.
Maliny świeże – miseczka
Przygotowanie całości:
Po upieczeniu, ostygnięciu przekroić biszkopt na pół/wzdłuż. Przełożyć wiśniową (malinową) konfiturą. Na wierzch wyłożyć budyń. Udekorować malinami.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025