Orkiszowo-malinowo do kawy

Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska

Biszkopt orkiszowy

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej białej typ 650
  • 4 jajka
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • wanilia 

Przygotowanie:
Białka ubić, dodawać małymi partiami cukier, ubijać, dodać wodę po jednej łyżce, teraz po jednym dodawać żółtka, na koniec gdy masa uzyska puszystość dodać mąkę z wanilią i proszkiem, delikatnie wmieszać.
Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, natłuścić boki, oprószyć bułką lub mąką. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180℃, 40-45 minut – do suchego patyczka.


Budyń orkiszowo-kasztanowy

Składniki:

  • 1/2 l wody lub mleka
  • 2 łyżki grysiku orkiszowego lub mąki orkiszowej białej typ 650
  • 1 łyżka mąki kasztanowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, wanilia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki porządnie mieszając zagotować i gotować kilka minut (cały czas mieszając). Ostudzić.

Maliny świeże – miseczka

Przygotowanie całości:
Po upieczeniu, ostygnięciu przekroić biszkopt na pół/wzdłuż. Przełożyć wiśniową (malinową) konfiturą. Na wierzch wyłożyć budyń. Udekorować malinami.

Najnowsze wpisy

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

Ciasto orkiszowe z papierówkami

Składniki: ok. 500 g obranych i pokrojonych na ćwiartki papierówek 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym 3/4 szklanki […]

24 lip 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin