Orkiszowo-malinowo do kawy
Dodano: 12 wrz 2024 Alfreda Walkowska
Biszkopt orkiszowy
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej białej typ 650
- 4 jajka
- 120 g cukru trzcinowego
- 3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
- wanilia
Przygotowanie:
Białka ubić, dodawać małymi partiami cukier, ubijać, dodać wodę po jednej łyżce, teraz po jednym dodawać żółtka, na koniec gdy masa uzyska puszystość dodać mąkę z wanilią i proszkiem, delikatnie wmieszać.
Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, natłuścić boki, oprószyć bułką lub mąką. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180℃, 40-45 minut – do suchego patyczka.
Budyń orkiszowo-kasztanowy
Składniki:
- 1/2 l wody lub mleka
- 2 łyżki grysiku orkiszowego lub mąki orkiszowej białej typ 650
- 1 łyżka mąki kasztanowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru trzcinowego, wanilia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki porządnie mieszając zagotować i gotować kilka minut (cały czas mieszając). Ostudzić.
Maliny świeże – miseczka
Przygotowanie całości:
Po upieczeniu, ostygnięciu przekroić biszkopt na pół/wzdłuż. Przełożyć wiśniową (malinową) konfiturą. Na wierzch wyłożyć budyń. Udekorować malinami.