Orkisz w roli głównej na 9. Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym: Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Dodano: 08 cze 2017

3 czerwca 2017 r. dr Alfreda Walkowska uczestniczyła jako zaproszony gość VIP-juror w 9. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, którego celem jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. Konkurs pod patronatem honorowym Ministra – Członka Rady Ministrów, Przewodniczącego Komitetu Stałego Rady Ministrów Henryka Kowalczyka oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela odbył się w hotelu Windsor w Jachrance nad Zalewem Zegrzyńskim.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Stefan Birek, znany warszawski szef kuchni, propagator i smakosz kuchni staropolskiej.

W ramach zadania konkursowego w daniu głównym z jagnięciną obowiązkowo występował orkisz (odmiana Oberkulmer Rotkorn).

Mąkę orkiszową na Konkurs dostarczyło w całości Polskie Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy, a pani Alfreda Walkowska przekazała rywalizującym kucharzom oraz licznie zaproszonym gościom najważniejsze informacje na temat zboża, jego właściwości prozdrowotnych i zastosowania kulinarnego, wskazując przyczyny wyboru tej konkretnej jego odmiany. Nie zabrakło także przekazu o programie zdrowia św. Hildegardy. Walczący w Konkursie otrzymali podarunki – ku krzewieniu i smakowaniu dobrego orkiszu i hildegardowych specjałów.

W czasie trwania Konkursu dopisała zarówno pogoda, jak i atmosfera oraz humory gotujących i oceniających ich dwu zespołów jurorskich – profesjonalistów oraz zaproszonych gości VIP. W tym drugim obok „specjalistki od orkiszu“ Alfredy Walkowskiej zasiadali aktorzy Magda Wójcik i Andrzej Grabarczyk, dziennikarka telewizyjna Dorota Osman, rektor WSTiJO Włodzimierz Banasik oraz – ku pomocy rozeznawania smaków – kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak.

Więcej informacji na: http://konkurskulinarny.ubf.pl/news.php