Odporność – nasza wewnętrzna straż

Dodano: 04 mar 2021

Wzmacnianie odporności to kwestia, która od 2020 roku budzi szczególne zainteresowanie. Jedną z częściej szukanych fraz w internetowych wyszukiwarkach stało się pytanie o „leki na odporność bez recepty”, „suplementy budujące odporność”, a ludzie na całym świecie częściej sięgają po rozmaite preparaty mające im zapewnić bezpieczeństwo w „starciu” z siejącym postrach patogenem.

Tymczasem budowanie odporności to proces długotrwały, na który wpływ ma wiele różnych elementów. Stan odporności jest zmienny. Środowisko, w którym żyjemy, wykonywana praca, nasz styl życia, codzienne nawyki, sposób odżywiania, podatność na stres, choroby, stan flory bakteryjnej jelit – te i inne czynniki nieustannie kształtują naszą odporność. Nie wszystkie zależą od nas. Nawet regularne i długotrwałe przyjmowanie jednego czy kilku „cudownych” preparatów nie zagwarantuje optymalnej sprawności układu immunologicznego. Szanse na to mogą zwiększyć tylko kompleksowe, przemyślane działania. Niejeden powie: „To oczywiste”. Jednak praktyka wskazuje, że wielu z nas wierzy w drogę na skróty.

W medycynie św. Hildegardy stosuje się całościowe spojrzenie na człowieka. Taka perspektywa daje wyraźny obraz znaczenia każdego z elementów kształtujących zdrowie, więc i stabilny system odpornościowy: optymalny – indywidualnie skomponowany – sposób odżywiania, styl życia uwzględniający równowagę między aktywnością (w tym ruchem na świeżym powietrzu) a odpoczynkiem (w tym dostosowaną do potrzeb długością snu), właściwe leczenie w przypadku chorób, stosowanie naturalnych metod oczyszczania, dbanie o postawę wewnętrzną i rozwój duchowy.

Respektowanie tylko wybranych zasad, takich, które są dla nas wygodne, np. sama dieta na bazie smacznego orkiszu, to już sporo, ale jednak wciąż za mało, by zapewnić sobie pełnię sił witalnych oraz właściwą reakcję układu immunologicznego w kontakcie z przeróżnymi patogenami.

O wszystkich tych zastrzeżeniach pamiętajmy, korzystając z przebogatej oferty Hildegardowych receptur na naturalne środki wspomagające nasze zdrowie. Miejmy też na uwadze, że czym innym jest leczenie w przypadku stwierdzonego obniżenia odporności, a czym innym profilaktyka, czyli utrzymywanie jej dobrego poziomu i zapobieganie spadkom. Jest to ważne przy doborze środków, wielkości dawki i ustalaniu czasu trwania kuracji.

8 UNIWERSALNYCH ŚRODKÓW NA ODPORONOŚĆ 

1. Napój z rzęsą wodną

Wskazania:
obniżenie odporności, osłabienie organizmu sygnalizowane częstymi infekcjami wirusowymi (przeziębieniami), choroby autoimmunologiczne, choroby nowotworowe (uzupełnienie radio- i chemioterapii), stan przednowotworowy (prekanceroza, wg św. Hildegardy zespół objawów: częste przeziębienia, bóle reumatyczne, bóle serca, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle kolkowe, bóle głowy), profilaktyka chorób nowotworowych, stany wyczerpania i osłabienia po chorobach (rekonwalescencja)

Skład:

  • 10 g białego pieprzu (Piper alba)
  • 5 g imbiru (Rhiz. Zingiberis)
  • 45 g cynamonu (Cort. Cinnamomi ceylanici)
  • 0,3 ml soku szałwii (Salvia)
  • 0,7 ml soku kopru włoskiego (Foeniculum)
  • 0,7 ml soku wrotyczu pospolitego (Tanacetum vulg.)
  • 70 ml odszumowanego miodu (Mel. dep.)
  • 1 l dobrego białego wina
  • 40 g pięciornika kurzego ziela (Fol. Tormentillae)
  • 40 g gorczycy (Sinapis arv.)
  • 20 g przytulicy (Galium aparine)
  • 20 g rzęsy wodnej (Lemna)

Skład za: A. Walkowska, Powrót do harmonii.
W związku z dużym stopniem trudności samodzielnego sporządzenia napoju, wyjątkowo nie podajemy sposobu wykonania. Dostępny jest na rynku gotowy napój. Zobacz produkt w sklepie: https://sklep.hildegarda.pl/produkt/napoj-z-rzesy-wodnej-500-ml/

Stosowanie:
Codziennie przyjmować ok. 20 ml rano na czczo (przed śniadaniem) i ok. 20 ml przed zaśnięciem. Podstawowa kuracja to 6 butelek (3 litry). Przy obniżonej odporności przejawiającej się częstymi przeziębieniami najlepiej stosować w okresie jesienno-zimowym. W chorobach nowotworowych (również po operacjach) kurację można stosować cały rok.

2. Galgant (Alpinia officinarum)

Wskazania:
stany wyczerpania i osłabienia organizmu, obniżenie odporności, zaburzenia trawienia, niestrawność, refluks przy wysokim ustawieniu przepony, zespół Roemhelda, skurcze w obrębie układu pokarmowego, brak łaknienia, zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego (profilaktyka przeciwzawałowa i przeciwudarowa), choroby reumatyczne, bóle neuralgiczne, choroba lokomocyjna, opryszczka wargowa

Skład: proszek z galgantu (Rhiz. Alpinia officinarum pulv.)
Zobacz produkt w sklepie:
https://sklep.hildegarda.pl/produkt/galgant-proszek-z-korzenia-galgantu-100-g/

Stosowanie:
W większości wskazań oraz w celach kulinarnych 1-3 szczypty kilka razy dziennie dodawać do potraw (galgant może być spożywany na surowo i gotowany); doraźnie – 1-3 szczypty rozpuścić na języku. Nie przekraczać dawki 1 łyżeczki dziennie (dotyczy dorosłych).

Galgant z ogrodu dr Alfredy Walkowskiej

3. Bertram (Anacyclus pyrethrum)

Wskazania:
stany wyczerpania i osłabienia organizmu, stany niedoborów w przebiegu chorób wyniszczających (choroby nowotworowe, cukrzyca, anemia, AIDS, malaria), na skutek zaburzenia wchłaniania lub błędów dietetycznych, zaburzenia trawienia, niestrawność, zaflegmienie organizmu, choroby reumatyczne, bóle neuralgiczne, bóle zębów, suchość w ustach, choroby serca (w połączeniu z galgantem), obniżenie nastroju

Skład:
proszek z bertramu (Radix Pyrethri pulv.)
Zobacz produkt w sklepie: https://sklep.hildegarda.pl/?s=bertram&post_type=product

Stosowanie:
1-3 szczypty kilka razy dziennie dodawać jako przyprawę do potraw (bertram może być spożywany na surowo i gotowany). Nie przekraczać dawki 1 łyżeczki dziennie (dotyczy dorosłych).

4. Miód gruszkowy z wszewłogą górską

Wskazania:
obniżenie odporności, stany osłabienia po chorobach (rekonwalescencja), dysbakterioza, przewlekłe stany zapalne (zwłaszcza jelit), nieżyt żołądka, przewlekłe infekcje górnych dróg oddechowych, zapalenie stawów (w tym na tle reumatycznym), ogólna profilaktyka zdrowotna

Skład:

  • 1,5 kg gruszek
  • 8 łyżek miodu (diabetycy połowa porcji)
  • 100 g mieszanki ziołowej złożonej z:
    – 35 g korzenia wszewłogi górskiej (Radix Mei)
    – 28 g korzenia galgantu (Rhiz. Alpinia officinarum pulv.)
    – 15 g cząbru ogrodowego (Herba Saturejae hortensis)
    (Można kupić gotową mieszankę ziół.)

Przygotowanie:
Gruszki obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych, ugotowane na miękko, wymieszać na mus (bez wody, w której się gotowały). Do musu dodać odszumowany miód oraz 100 g mieszanki przypraw do miodu gruszkowo-ziołowego, wymieszać i bardzo krótko zagotować. Przełożyć do kilku małych, wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.
Zobacz produkt w sklepie: https://sklep.hildegarda.pl/produkt/miod-gruszkowo-ziolowy-220-g/

Stosowanie:
Stosować 4-6 tygodni, w zależności od wieku i wagi ciała, odpowiednio w proporcjach:
– 1 łyżeczka od herbaty rano, na czczo,
– 2 łyżeczki w południe po posiłku obiadowym,
– 3 łyżeczki przed pójściem spać.
Dzieci oraz osoby wrażliwe powinny zaczynać od małej ilości, np. na czubku noża, w zależności od potrzeb odpowiednio zwiększając ilość. Można spożywać z jedzeniem, np. na chlebie. Kurację miodem gruszkowym z ziołami warto połączyć ze spożywaniem produktów i przyjmowaniem preparatów zawierających żywe szczepy bakterii, co sprzyja regeneracji jelit.

5. Kuracja złotem

Wskazania:
obniżenie odporności, choroby reumatyczne (zwłaszcza reumatoidalne zapalenie stawów), dna moczanowa (artretyzm), zapalenie stawów, nieżyt i nadwrażliwość żołądka, profilaktyka chorób wirusowych (w tym grypy)

Skład:

  • 1,2 g sproszkowanego czystego złota
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:
Z mąki, wody i złotego proszku starannie wyrobić ciasto, podzielić je na pół.
Zobacz produkt w sklepie: https://sklep.hildegarda.pl/produkt/kuracja-zlotem-12-g/

Stosowanie:
1. dzień: Jedną część surowego ciasta spożyć rano na czczo, pół godziny przed śniadaniem.
2. dzień: Drugą część ciasta piec ok. 15 minut w piekarniku. Upieczone ciastko spożyć rano na czczo, pół godziny przed śniadaniem.

6. Sivesan

Wskazania:
obniżenie odporności, wyczerpanie, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, problemy trawienne, zaburzenia przemiany materii, osłabienie układu krążenia, zwiększona potliwość (szczególnie nocna), rekonwalescencja, choroba wieńcowa, arterioskleroza, profilaktyka przeciwzawałowa

Skład:

  • 16 g proszku z nasion kopru włoskiego (Fruct. Foeniculi pulv.)
  • 8 g proszku galgantu (Rhiz. Alpinia officinarum pulv.)
  • 4 g proszku dyptamu (Hb. Dictamni alb.)
  • 2 g proszku jastrzębca (Hb. Pilosellae pulv.)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki starannie wymieszać, przesypać do pojemnika. 
Zobacz produkt w sklepie: https://sklep.hildegarda.pl/?s=sivesan&post_type=product

Stosowanie:
Od pół do 1 godziny po głównym posiłku 2-3 duże szczypty spożyć w ok. 20 ml ciepłego wina np. pietruszkowego. W wyjątkowych okolicznościach, kiedy nie ma możliwości zażycia Sivesanu ok. godziny po posiłku, wyjątkowo dopuszczalne jest zażycie bezpośrednio po nim.

7. Mieszanka przypraw z pelargonią

Wskazania:
obniżenie odporności, infekcje wirusowe i bakteryjne, zaleganie śluzu, bóle głowy, katar, kaszel, dolegliwości gastro-kardialne w przebiegu przeziębienia, profilaktyka powikłań po infekcjach wirusowych (w tym osłabienia lub zapalenia mięśnia sercowego)

Skład i przygotowanie:

  • 20 g proszku ze szlachetnych pelargonii (Geranii anglici pulv.)
  • 10 g proszku z korzenia betramu (Radix Pyrethri pulv.)
  • 10 g proszku gałki muszkatołowej (Semen Myristicae pulv.)
    Składniki starannie wymieszać.
    Na rynku dostępna jest też gotowa mieszanka ziół.

Stosowanie:

  • Infekcje wirusowe (w tym grypa), bóle serca
    3 szczypty mieszanki ze szczyptą soli na chlebie orkiszowym 1-3 razy dziennie do ustąpienia dolegliwości.
  • Katar
    W celu zapobiegania i w razie kataru wąchać mieszankę przypraw, szczyptę proszku zlizać z dłoni. Powtarzać kilkakrotnie w ciągu dnia. Kurację stosować do 4 tygodni.
  • Kaszel, choroba wieńcowa
    50 g mąki orkiszowej
    ½ filiżanki wody
    5 szczypt mieszanki ziołowej z pelargonii zmieszać z ciastem i smażyć na patelni w małej ilości masła na kolor złoty. Placek spożyć w ciągu jednego dnia, po kawałku przed i po posiłkach. Powtarzać 2-3 razy w tygodniu do ustąpienia objawów, nie dłużej niż 4 tygodnie.
  • Bóle głowy
    1-3 duże szczypty na chlebie orkiszowym ze szczyptą soli (ulga odczuwalna jest prawie natychmiast).
  • Grypa żołądkowa, katar żołądka, dolegliwości gastro-kardialne
    1-3 duże szczypty zlizać z dłoni lub posypać na jedzenie. Proszek z pelargonii należy przyjmować jeszcze przez 4 tygodnie po ustąpieniu objawów choroby (2-3 szczypty kilka razy dziennie).
Autor: Jürgen Gollwitzer

8. Napój piołunowy

Wskazania:
wyczerpanie, obniżenie odporności (podatność na infekcje), rekonwalescencja, miażdżyca (również profilaktyka), choroby serca, zaburzenia ukrwienia organów wewnętrznych, choroby płuc, dna moczanowa, reumatyzm, niedokwaśność (dolegliwości żołądkowo-jelitowe), brak apetytu, obniżenie nastroju, profilaktyka chorób wirusowych (w tym grypy)

Skład:

  • 40 ml soku z majowego piołunu (Suc. Absinthi)
  • 1 litr wina
  • 150 g miodu kwiatowego

Przygotowanie:
Wino z miodem kwiatowym doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty. Do wrzącego wina i miodu wlać sok piołunowy, po czym szybko przefiltrować i przelać do sterylnych butelek. 
Zobacz produkt w sklepie: https://sklep.hildegarda.pl/produkt/napoj-piolunowy-500-ml/

Stosowanie:
Od maja do października zażywać co drugi dzień ok. 20 ml przed śniadaniem. W razie potrzeby kurację można stosować przez cały rok.

Treść i oprac.: Agnieszka Odrzywolska-Andruchów
Prezentowane treści o charakterze zdrowotnym mają charakter jedynie informacyjny i nie zastąpią fachowej konsultacji medycznej. 

Całość tekstu pochodzi z kwartalnika „Hildegarda” – VI 2020 NR 1/2 (21 i 22) z działu Receptury lecznicze.
Wszystkie produkty znaleźć można na stronie naszego sklepu.