Nagietek

Dodano: 25 cze 2025 Alfreda Walkowska

1.122 Nagietek (calendula)
Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie.

Otrucie
Człowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować nagietek w wodzie, odcisnąć ją, zaś ciepłe ziele położyć na żołądku. Rozmiękczy ono truciznę, która opuści tego człowieka, bowiem chłód nagietka i jego duża moc rozpuszcza truciznę. Jednak niech ten sam człowiek wkrótce pod­grzeje dobre wino, włoży do niego obfitą ilość nagietka, po czym ponownie podgrzeje z nim ten napój. A jako że spożył truciznę, powinien wypić to letnie wino, a pozbędzie się trucizny drogą wymiotów lub z pianą, czyli ze śliną, bowiem dobre siły nagietka zmieszane z ciepłem wina prowadzą do zwymiotowania trucizny.

Choroby bydła
Jeśli bydło lub owce zjadły coś niedobrego, wskutek czego nagle dostały wzdęć, należy zetrzeć nagietek, wycisnąć z niego sok, po czym ów sok z odrobiną wody wlać im do pysków, aby go skosz­towały, a wyzdrowieją, bowiem dobre siły [nagietka] przepędzają unoszące się szkodliwe soki. A gdy bydło lub owca kaszle, wtedy weź sok z nagietka i wlej im bez wody do nozdrzy, a wkrótce wydalą szkodliwe soki i ich stan się poprawi.

Łupież
Człowiek, którego głowa jest pokryta łupieżem, powinien wyrzu­cić miękką część słoniny, a także odciąć skórkę, po czym wziąć to, co jest twarde obok skórki, rozgnieść razem z nagietkiem w moździerzu i często nacierać tym głowę, a łupież odpadnie, zaś skóra wyładnieje, bowiem chłód i wilgoć tego ziela razem z ciepłem słoniny usuwa suchość łupieżu.

Strup
Kto ma na głowie strupa, niech weźmie kwiaty i liście nagietka, wyciśnie z nich sok…

św. Hildegarda z Bingen


Zastosowanie:

Nagietek – Calendula officinalis

* Zatrucie, zatrucie grzybami, zatrucie środkami spożywczymi,
zatrucie lekarstwami, antidotum

  • ugotować nagietek w wodzie i ugotowane ziele (po wyciśnięciu wody) przyłożyć ciepłe na wysokości żołądka
  • podgrzać filiżankę dobrego wina i dodać do niego sporo ziela nagietka, jeszcze raz podgrzać. Pić ciepłe małymi łykami.

* Liszaj, grzybica woszczynowa, trychofitoza

  • kwiat nagietka (świeży)

* Łupież, włosy przetłuszczone
– maść z nagietka i tłuszczu



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin